Direct naar artikelinhoud
Vraag van de dag

Vraag van de dag: verspreiden muggen het coronavirus?

‘Waarom sommige virussen via muggen worden verspreid en andere niet, is bijna de heilige graal van ons vakgebied,’ zegt Sander Koenraadt van Wageningen Universiteit.Beeld thinkstock

Het weer wordt stilaan warmer, de ramen gaan open. Hebben we wat betreft het coronavirus dan iets te duchten van ongenode gasten als de mug?

“Er is nog geen studie gedaan naar de rol die muggen spelen bij het overdragen van het coronavirus, dus we kunnen het niet volledig uitsluiten. Maar het is erg onwaarschijnlijk”, zegt de Nederlandse entomoloog Sander Koenraadt, die aan de Wageningen Universiteit onderzoek doet naar virusoverdracht door muggen.

Hoe kan dat? Met name in tropische streken staat de mug te boek als een verspreider van virussen, zoals gele koorts, knokkelkoorts en het zikavirus (malaria is geen virus, maar een parasiet). “Waarom sommige virussen via muggen worden verspreid en andere niet, is bijna de heilige graal van ons vakgebied”, zegt Koenraadt. “Er zijn virusgroepen die zich hebben aangepast aan de vector, de overdrager van het virus.” Die overleven en ontwikkelen zich zowel in warmbloedige gastheren, zoals zoogdieren, als in koudbloedige gastheren, zoals insecten.

Voor zover bekend overleeft het coronavirus niet in muggen. Een mug die een coronapatiënt prikt en vervolgens doorvliegt naar een gezond iemand, verspreidt het dus ook niet. “Het is een misverstand dat een muggenbeet een soort bloedtransfusie is”, zegt Koenraadt. “Op het moment dat een mug in contact komt met een virus, begint een hele cyclus. De mug drinkt het bloed, het virus vermenigvuldigt zich vervolgens via de maagwand en ‘ontsnapt’ dan naar andere lichaamsdelen.” Zo komt het uiteindelijk in het speeksel terecht. Hierdoor ontstaat de overdracht bij een beet. Een mug moet een virus zelf kunnen krijgen om een mens te besmetten. “Maar voor influenzavirussen en ook hiv is de maag van de mug een doodlopende weg.”