Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdMondmaskers

Stijlvol, goedkoop, en wasbestendig: zo kiest u het perfecte mondmasker

Billie Eilish met een mondmasker van Gucci op de rode loper van de Grammy Awards in januari.Beeld AFP

U heeft er een nodig wanneer u het openbaar vervoer neemt, dus springen winkels en ontwerpers gretig op de kar. Maar waarop moet u letten wanneer u een mondmasker koopt of zelf maakt?

Met grote trom werden ze aangekondigd. Online kledingverkoper Zalando zou betaalbare mondmaskers van textiel aan zijn assortiment toevoegen. Alleen waren ze al snel allemaal uitverkocht. De voorraad wordt zo snel mogelijk aangevuld en het assortiment uitgebreid, klinkt het, met verschillende modellen en prijzen vanaf één euro per stuk. Vanaf midden mei verkoopt ook de Belgische kledingketen JBC eigen maskers, gemaakt uit dezelfde stoffen als hun huidige collectie. Die kosten 2,5 euro.

Vanaf midden mei verkoopt de Belgische kledingketen JBC eigen maskers, gemaakt uit dezelfde stoffen als hun huidige collectie.Beeld JBC

Maar zijn zulke goedkope maskers ook betrouwbaar in de strijd tegen corona, nu we ze vanaf maandag verplicht moeten dragen op het openbaar vervoer? “Mijn advies is: betaal er niet té veel voor”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “En koop vooral geen professionele mondmaskers, die moeten voorbehouden blijven voor de mensen in de zorg. Bovendien zijn veel van die professionele maskers die vandaag online worden aangeboden van slechte kwaliteit. Een zelfgemaakt model is vaak veel beter.”

Toch zijn er een paar eigenschappen waarop u kan letten wanneer u een stoffen mondmasker koopt of zelf maakt. Zo gaat u best voor een dichtgeweven en wasbestendige stof in een meerlagige uitvoering, zoals in het model dat wordt verspreid via de Nationale Naaiactie op maakjemondmasker.be. Deze bieden ook zonder filter voldoende bescherming, maar voorzien een filteroptie voor hulpverleners.

Spuitbus

Wie zeker wil zijn of z’n exemplaar doeltreffend is, kan dat ook eenvoudig testen. “Hou je mondmasker voor een spiegel en spuit er water op met een eenvoudige spuitbus zonder druk”, zegt Van Ranst. “Zie je geen water op de spiegel, zit je safe. Wie er zelf een maakt, kan voor de handigheid ook binnen- en buitenkant van een andere kleur voorzien. Zo vergis je je niet bij het dragen. Daarnaast kies je best een masker met touwtjes in plaats van elastiekjes. Het is misschien wat moeilijker om te knopen, maar het zit comfortabeler. En zorg dat je neus ook bedekt is.”

Artiesten als Ariana Grande en The Weeknd verkopen hun eigen mondmaskers.Beeld UNIVERSAL MUSIC DIRECT

Naai- en modeketen Veritas verwacht alvast een stormloop op materialen voor het maken van mondmaskers, wanneer het opnieuw de deuren opent. En wanneer zo’n accessoire gemeengoed wordt, kan de modewereld niet achterblijven. Popster Ariana Grande verkocht er in 2014 al, en ook vandaag staan er op haar webshop. Net zoals in die van artiesten als The Weeknd, Travis Scott of K-Pop band BTS. Het Belgische Xandres kon niet aan de vraag voldoen en zette dan maar een handleiding online om zelf een te maken, Essentiel Antwerp bereidt een collectie voor, net zoals ketens H&M, Uniqlo en Zara. Zelfs Disney zette gisteren een groot assortiment online.

Essentiel Antwerp bereidt een collectie mondmaskers voor.Beeld Essentiel Antwerp

Maar ook de haute couture blijft niet achter. “Nog voor de corona-uitbraak had de Franse ontwerpster Marine Serre een collectie met mondmaskers op de Parijse catwalk”, zegt stylist Lien Degol. “In Japan zijn mondmaskers al lang normaal in het straatbeeld. Maar wie zich wil afzetten tegen het gewone, grijpt vaak terug naar mode. Dus zie je mensen zich uitleven met vintage stofjes om toch iets apart te maken, naast de standaard witte modellen. En ook de grote fashionlabels zullen niet achterblijven.” Zo verscheen zangeres Billie Eilish in januari al met een Gucci-model op de rode loper van de Grammy Awards in Los Angeles. “Uiteraard kan zo’n mondmasker een fashion statement zijn, maar ik hoop dat de trend zich niet doorzet omdat het nodig is. Ik loop liever rond met een hoed van Gucci, dan een mondmasker.”

Nog voor de corona-uitbraak had de Franse ontwerpster Marine Serre een collectie voor met matchy mondmaskers op de Parijse catwalk.Beeld Photo News

“Het wordt hoe dan ook wennen om te dragen”, besluit Van Ranst. “Het is lastig omdat de lucht die je inademt warmer is. Bovendien gaat een masker ook jeuken. Draag het dus zeker niet de hele dag, maar enkel wanneer je op drukke plaatsen de anderhalve meter afstand niet in de hand hebt. Het is een vorm van beleefdheid, je beschermt er anderen mee. En zij doen op hun beurt hetzelfde.”