Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Het komt er dan toch: coronaverlof voor ouders die werk en opvang niet kunnen combineren

Het komt er dan toch: coronaverlof voor ouders die werk en opvang niet kunnen combineren
Beeld Illias Teirlinck

De superkern heeft het licht op groen gezet voor de invoering van coronaverlof. Werkende ouders met minstens één kind jonger dan 12, of met een kind met een handicap, kunnen dat verlof aanvragen tot 30 juni. Maar volstaat de compensatie van de overheid?

Goed nieuws voor werkende ouders met jonge kinderen. Tot nu toe draaien zij vaak dubbele shiften omdat ze hun werk moeten combineren met de opvang van hun kroost. Maar voortaan kunnen ze ‘coronaverlof’ aanvragen. Daarover heeft de superkern, met daarin de tien partijen die de regering-Wilmès steunen, een akkoord bereikt.

Concreet zullen werkende ouders verlof kunnen opnemen als ze voldoen aan enkele voorwaarden. De eerste is dat minstens één kind in hun gezin jonger is dan twaalf. Voor kinderen met een handicap valt die leeftijdsgrens weg. De tweede is dat ze minstens een maand anciënniteit hebben in hun bedrijf. En ten derde hebben ze het akkoord nodig van hun werkgever, die tenminste drie dagen op voorhand ingelicht moet worden. Voor pleegouders gelden deze voordelen en voorwaarden ook.

Voltijds coronaverlof opnemen, is onmogelijk. Ouders moeten vier vijfde of halftijds werken. Het voordeel is wel dat deze extra verlofregeling los staat van het reguliere ouderschapsverlof. Wie coronaverlof neemt, ziet de dagen dus niet van zijn of haar saldo gaan. Volgens minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) is het zelfs mogelijk om lopend ouderschap tijdelijk in te ruilen voor coronaverlof. “Aangezien er vanaf nu een wettelijke basis is, kunnen werknemers en werkgevers daar vanaf maandag afspraken over maken.”

De bedoeling is dat de regeling retroactief in werking gaat vanaf 1 mei. De einddatum is voorlopig vastgeprikt op 30 juni, al pleit onder andere de partij Groen voor een verlenging tot na de zomervakantie. “Indien nodig kan de termijn nog verlengd worden”, zegt ook Muylle.

Lees ook: Thuiswerk met kleuters in huis: ‘Ja, ik lach ermee. Maar eigenlijk heb ik meer zin om te huilen’

579 euro

De vraag is: krijgen ouders voldoende compensatie voor hun verlof? De ministerraad van de regering-Wilmès kwam zaterdagavond samen om de bedragen vast te leggen, maar ging uit elkaar zonder akkoord. Zondag zou ze een nieuwe poging doen.

Volgens politieke bronnen zijn de premies voor het coronaverlof gebaseerd op de bedragen voor het gewone ouderschapsverlof. In dat geval zouden alleenstaanden met kinderen 579 euro netto per maand krijgen als ze halftijds gaan werken, en 161 euro als ze vier vijfde werken. Tweeverdieners zouden 352 euro per maand krijgen in een halftijds regime, en 119 euro als ze vier vijfde werken. De bedragen worden uitgekeerd door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Mogelijk worden deze bedragen nog wat bijgesteld, want op de superkern drongen PS, sp.a, Groen, Ecolo en cdH aan op hogere bedragen, zeker voor de allerzwaksten. Ook voor regeringspartijen CD&V en Open Vld mochten de bedragen wat omhoog. Maar coalitiepartner MR hield het been stijf. De partij maakte een raming van de kosten, die neerkomt op 22 à 25 miljoen euro. Andere regeringsbronnen merken op dat zo’n raming niet echt betrouwbaar is.

Ook over de modaliteiten moet de ministerraad nog enkele knopen doorhakken. Aanvankelijk was er een consensus om de regeling voor het coronaverlof niet langs de Raad van State te sturen, zodat ze meteen kon ingaan. Op aandrang van onder andere MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou dat nu mogelijk wel gebeuren.