Direct naar artikelinhoud
Federale regering

De Wever (N-VA) wil opnieuw met PS aan tafel: ‘Wilmès heeft niet de power voor sterk leiderschap’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Coppens

Nu de gezondheidscrisis door de epidemie van het coronavirus - voorlopig - gaat liggen, doemt de vraag op: wat met de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès? N-VA-voorzitter Bart De Wever doet een openingszet in De Zondag.

In een interview met de krant herhaalt de N-VA-voorzitter dat zijn partij na het aflopen van de volmachten (een uitzonderlijk systeem waarbij de regering extra macht krijgt van het parlement) opnieuw met de PS aan tafel wil. Opnieuw met hetzelfde doel: een federale regering vormen. "Dat is de enige mogelijkheid voor een regering die krachtig kan besturen in het hele land.”

De Wever zegt "gematigd tevreden" te zijn over het Belgische exitplan uit de lockdown. Wel stelt hij dat het "federaal leiderschap" in de Nationale Veiligheidsraad zwak is, al doelt hij daarmee niet persoonlijk op premier Sophie Wilmès. "Zij kan er niets aan doen dat ze premier is moeten worden van een regering zonder meerderheid in een moeilijk land. Zij heeft ook niet de power en niet het charisma voor sterk leiderschap. Maar ook daar kan ze niets aan doen.”

In juni lopen de volmachten af en moet er volgens De Wever een échte regering aan zet komen. N-VA wil aan opnieuw aan tafel met de PS, zegt De Wever. “Maar wil de PS aan tafel? Ik denk van niet. Ik heb de indruk dat die partij het federale niveau opgegeven heeft.” 

De Wever heeft geen schrik voor een zogenaamde Vivaldi-coalitie zonder N-VA. "Ik zie dat niet gebeuren. De PS loopt de PVDA achterna. Ik zie niet in hoe Open Vld en CD&V zich daarmee kunnen verzoenen. En dan zwijg ik nog over Ecolo. Daarmee valt geen regering te maken. Tenzij de liberalen alle zelfrespect overboord gooien. Dan kan het wel. Neen, ik vrees een nieuwe episode van lopende zaken. Dat zal duren tot de mensen het echt beu zijn. En dan komt de confederale hervorming op tafel.”