Direct naar artikelinhoud
CoronavirusEuropese Unie

EU-leiders willen 7,5 miljard euro inzamelen voor ontwikkeling vaccin

Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld AP

De EU-leiders willen maandag, samen met de internationale gemeenschap, 7,5 miljard euro inzamelen om de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus te steunen. Dat schrijft een groep leiders onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een opiniestuk in The Independent.

“Niemand van ons is immuun voor de pandemie, en niemand kan het virus alleen verslaan”, schrijven de leiders in het stuk. “Sterker nog, we zijn niet veilig zolang we niet allemaal veilig zijn – in elk dorpje, stad, regio of land op deze planeet. In onze verbonden wereld is het zorgsysteem zo sterk als het zwakste deel. We moeten elkaar beschermen om onszelf te beschermen.” In het stuk wordt benadrukt dat met name in Afrika en andere ontwikkelingslanden in het zuidelijk halfrond de gevolgen van covid-19 groot zullen zijn.

Maandag vindt een online conferentie plaats, waar Europese landen en organisaties zoals de Bill & Melinda Gates Foundation geld zullen toezeggen voor de ontwikkeling van het vaccin. “Dit is een bepalend moment voor de wereldwijde gemeenschap. Door ons vandaag solidair te tonen en de wetenschap te ondersteunen, zullen we morgen de kiem zaaien voor meer eenheid in de toekomst.” Het geld gaat naar verschillende organisaties die bezig zijn met de ontwikkeling van het vaccin.

De ondertekenaars zijn de Italiaanse premier Conte, de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Merkel, voorzitter Michel van de Europese Raad, voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie en de Noorse premier Solberg.