Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Langzaam komt Europa uit de lockdown. Een overzicht

Ook in Griekenland worden de eerste versoepelingen ingevoerd.Beeld EPA

Voor het eerst sinds grote delen van Europa op slot gingen en burgers verplicht werden om zoveel mogelijk thuis te blijven, schroeft een aantal landen zijn strenge quarantainemaatregelen terug. Een overzicht.

en

Eerst de cijfers: in heel Europa (niet enkel de EU) zijn op dit moment meer dan 755.000 besmettingen met het virus vastgesteld. Dat is een forse onderschatting, want in de meeste landen worden enkel mensen met (zware) symptomen getest. Bijna 140.000 Europeanen zijn overleden, meer dan 500.000 mensen zijn al genezen.

Italië

In sommige sectoren (zoals de autoindustrie) was het werk in het zwaar getroffen Italië op 27 april al hervat. Vanaf morgen zullen ook de maakindustrie, de bouwsector en de groothandel openen. Ook mogen Italianen dan weer hun families bezoeken en in beperkte aantallen bijeenkomen. De parken gaan weer open, met inachtneming van social distancing. 

Bars en restaurants mogen niet open maar krijgen wel de gelegenheid om afhaalmaaltijden te verkopen. Hun volledige heropening is op 1 juni, net als die van schoonheidssalons en kappers. Op 18 mei kunnen al alle detailhandelaren weer open, evenals musea, culturele bezienswaardigheden en bibliotheken. De scholen blijven in elk geval tot september gesloten. Reizen blijft beperkt binnen de woongemeente en is gekoppeld aan iemands werk en gezondheid.

Spanje

De strenge lockdown in Spanje werd al op 26 april ietwat versoepeld met de toestemming voor kinderen om een uur te gaan wandelen met een volwassene. Sinds gisteren kwam daar de toestemming bij voor mensen ouder dan 14 jaar om individueel te sporten of lopen, wel onder strikte voorwaarden. Vanaf morgen kunnen sommige kleine bedrijven, zoals kappers klanten op afspraak en beperkt klanten ontvangen. Bars en restaurants mogen afhaalmaaltijden verkopen. Verder is het verplicht om buiten de deur mondmasker te dragen. 

Op de Balearen en Canarische Eilanden mogen de meeste winkels, musea en de terrassen van bars en restaurants met beperkte capaciteit weer open, evenals hotels onder strikte voorwaarden. De rest van het land volgt op 11 mei. Bioscopen en theaters gaan normaal gesproken twee weken later weer open. Ook hier blijven de scholen tot september gesloten.

Duitsland

De meeste winkels van minder dan 800 vierkante meter zijn in Duitsland al op 20 april heropend. In sommige deelstaten (Saarland, Saksen-Anhalt, Bremen) gaan de scholen vanaf morgen geleidelijk weer open. Ook de kappers gaan weer beginnen. Gebedshuizen, musea, gedenktekens, dierentuinen en speelplekken kunnen dat ook doen of hebben dat al gedaan. 

Cultuurcentra, bars, restaurants - behalve bezorgingen -, speeltuinen en sportvelden, blijven gesloten. Grote bijeenkomsten blijven tot zeker 31 augustus verboden. Het mondmasker wordt verplicht gesteld in het vervoer en in winkels.

België

Alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben, gaan morgen weer open, met inachtneming van de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het openbaar vervoer gaat weer op volle kracht rijden maar mensen wordt gevraagd om alleen in de bus of tram te stappen als zij zélf geen vervoer hebben en als het mogelijk is om buiten de spitsuren te reizen. Het dragen van een mondmasker is er verplicht. 

Lees meer over de Belgische versoepelingen.

Portugal

Boekhandels en autodealers gaan in Portugal morgen weer open. De lokale handel, tot 200 vierkante meter, met uitzicht op de straat, kan met verplicht masker ook weer open. Kapsalons en schoonheidssalons kunnen dat ook op afspraak. Sommige openbare diensten, zoals belastingcentra, gaan op afspraak weer open - met een verplicht masker. In het openbaar vervoer is het masker verplicht. Individuele buitensporten zijn toegestaan. 

Middelbare scholen, musea, kunstgalerijen, restaurants en cafés heropenen op 18 mei, theaters en bioscopen op 1 juni, met regels voor sociale afstand.

Oostenrijk

Wenen heeft al toestemming gegeven voor de heropening van bepaalde niet-essentiële bedrijven. Grote voedingswinkels, kappers en buitensportfaciliteiten (tennis, golf ...) zijn dit weekend heropend. Reisbeperkingen worden opgeheven, bijeenkomsten tot 10 personen toegelaten, met in afneming voor sociale afstand. De verwachting is dat restaurants medio mei weer open gaan. Een mondmasker is verplicht bij verplaatsingen.

Griekenland

Bijna 10 procent van de gesloten bedrijven zal morgen weer kunnen worden geopend: boekhandels, kapsalons en schoonheidssalons, elektronica en sportartikelenwinkels, tuincentra. Op 11 mei kunnen alle andere winkels weer open, met uitzondering van winkelcentra die tot 1 juni gesloten zijn.

Scandinavische landen

In IJsland gaan universiteiten, musea en kapsalons maandag weer open. Denemarken en Noorwegen behoorden in een semi-insluitingsregime tot de eerste Europese landen die hun beperkingen versoepelden. De Denen keerden op 15 april als eerste terug naar school.

Slovenië

Maandag komt ook in Slovenië een heropening van caféterrassen en restaurants, kappers, musea, boekhandels. Er is ook een hervatting van professionele sporttraining. Er geldt wel een mondmaskerplicht in gesloten openbare ruimtes, transport en winkels.

Hongarije

Buiten Boedapest: heropening van terrassen, stranden en openbare baden van cafés en restaurants. En er is hervatting van professionele sporttraining. Een masker is vereist in het openbaar vervoer.

Polen

De Poolse regering kondigt de opening aan van hotels, winkelcentra, een deel van culturele instellingen, waaronder bibliotheken en enkele musea. Vanaf woensdag kunnen kinderdagverblijven en kleuterscholen weer opengaan, maar de lokale autoriteiten waarvan ze afhankelijk zijn, hebben aangekondigd dat de meeste van hen gesloten zullen blijven.

Kroatië

Sommige winkels, musea, bibliotheken en het openbaar vervoer zijn vorige week heropend. Religieuze bijeenkomsten zijn sinds zaterdag toegestaan. Morgen kunnen bepaalde diensten met nauw contact met de klant, zoals kappers, weer openen. Op 11 mei zijn de terrassen, bars en restaurants aan de beurt. Bijeenkomsten zijn toegestaan voor maximaal 10 personen en kleuterscholen en scholen worden op vrijwillige basis heropend.

Servië

Morgen staat een heropening van cafés en restaurants gepland in Servië met sociale afstand, openbaar vervoer, intercitytreinen en langeafstandsbus en de verplichting om een mondkapje te dragen. De winkelcentra gaan op 8 mei weer open, de kleuterscholen op 11 mei. De avondklok blijft gehandhaafd.