Oost-Vlaanderen wil niet betalen voor diensten levensreddende West-Vlaamse mug-helikopter

© archief mvn

De provincie Oost-Vlaanderen wil niet betalen voor de West-Vlaamse mug-helikopter. Ondanks dat de helikopter een groot deel van het Meetjesland dekt, vindt de provincie het bereik te klein. De zoektocht naar geld gaat onverminderd voort.

Matthias Colpaert

De mug-helikopter en haar piloten, dokters en verplegend personeel maakten de afgelopen weken indruk op heel Vlaanderen in de VTM-reeks ‘Helden van Hier: In de Lucht’. Ondanks dat de heli verschillende keren naar Oost-Vlaanderen trok, voelt het Oost-Vlaamse provinciebestuur zich niet geroepen om een financiële bijdrage te leveren aan de heli. “Het lijkt ons niet opportuun om zelf te subsidiëren. Zo is de dienstverlening niet gebiedsdekkend en bedient de helikopterdienst slechts een klein deel van de provincie Oost-Vlaanderen. Bovendien lijkt het federale beleidsmaterie om te oordelen of de mug-helikopter een effectief en efficiënt middel is om in te zetten als ambulancevervoersmiddel”, klinkt het antwoord van Eddy Couckuyt (CD&V), Oost-Vlaams gedeputeerde voor Gezondheid, op een schriftelijke vraag.

Streep door rekeningEen streep door de rekening van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH) dat de helikopter in de lucht houdt. De beslissing kan daar dan ook op weinig begrip rekenen. "Het is jammer, maar we zullen blijven vechten om ook eindelijk financiële erkenning te bekomen bij de overheden", zegt Dr. Nicolas Müller, voorzitter van IMDH vzw. Hij begrijpt niet dat Oost-Vlaanderen twijfelt aan de werking van de MUG-helikopter. "Jaarlijks maken we een studierapport op vraag van de FOD Volksgezondheid. Reeds meer dan tien opeenvolgende jaren wordt de meerwaarde van de helikopter aangetoond. Wij begrijpen het verzet van de overheid dan ook niet. De overheid voorziet medische hulpverlening binnen de vijftien minuten. Dit zal zonder de inzet van helikopters bij de zoveelste belofte blijven."Sociale mediaMaar gelukkig kan de helikopter rekenen op particuliere sponsors en giften van particulieren om de werkingskost van 500.000 euro rond te krijgen. "De steun van de bevolking via allerlei sociale media en de leuke initiatieven om ons te ondersteunen is hartverwarmend. Het motiveert ons om met veel vrijwillige inzet verder te doen", zegt Dr. Müller die wel nog een boodschap heeft voor de provincie West-Vlaanderen. "De provincie West-Vlaanderen doet er alles aan om de subsidiëring van de MUG-Heli te kunnen behouden, ook na de hervormingen in 2018. We zijn hen daar heel dankbaar voor, maar het zou fijn zijn moest de provincie de toelage indexeren, want sinds 2003 is dat bedrag ongewijzigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen