Photo News
Volledig scherm
© Photo News

‘Vrolijk zuurstoftekort’ stelt dokters voor raadsel: “Dit druist in tegen de basisregels van de biologie”

Het coronavirus blijft de medische wereld verbazen. Zo duiken er soms patiënten op die zich helemaal niet benauwd voelen, maar wel blauw beginnen aanlopen. De belabberde zuurstofwaarde in hun bloed maakt vervolgens duidelijk hoe ernstig de situatie is. Het fenomeen, dat soms ook ‘vrolijk zuurstoftekort’ genoemd wordt, druist in tegen de basisregels van de biologie. 

4 reacties

  • Henri Levich

    4 jaar geleden
    Op een eenvoudig en prijslijke Realteck kan men naast bloeddruk, hartslag en ademhaling, eveneens de zuurstofwaarde aflezen. Deze dient normalerwijs te schommelen tussen 97 a 99 procent, eens onder de 95 procent een dokter bezoek en bij CoVid-19 infectie betekent dit dat het virus zijn reproductie doet binnen de longen.
  • Jean-Pierre De Wilde

    4 jaar geleden
    Ik ben iemand die methemoglobinemie heeft dus mijn saturate gaat nooit hoger dan 90 . Men kan perfect functioneren met een laag zuurstofgehalte alhoewel de vraag is hoe gezond dat is Bij ons is dit een aangeboren afwijking die praktisch zelden voorkomt Men heeft ook geen antwoord op onze vraag gehad wat men er kon aan doen De mensen verwachten soms te veel van de wetenschap !
  • vangeel guido

    4 jaar geleden
    Shutterstock zit ook op een samsung gsm neem healt en dan meet je u stress.Ik heb dit zelf getest op intensieve en ja het was steeds het zelfde.
  • Jan Verplancken

    4 jaar geleden
    Mijn Garmin (Tactix) horloge meet dit ook. Zeer handig in deze tijden.