© BELGA

1,5 miljoen euro schadevergoeding voor verloren bagage en vertragingen

Al 9.000 Belgen hebben dit jaar een schadevergoeding geëist omdat hun vlucht meer dan drie uur vertraging had of omdat hun valiezen niet waren meegereisd. Procederen tegen vliegtuigmaatschappijen levert almaar vaker op: dit jaar is al voor 1,5 miljoen euro teruggevorderd.

wba

Sinds 2013 kan het, een schadevergoeding eisen als je vliegtuig met meer dan drie uur vertraging aankomt. Het aantal claims is sindsdien fors toegenomen. “Dit jaar hebben we al 9.000 Belgen geholpen met het indienen van een klacht. Een jaar eerder waren er dat nog maar 7.500”, zegt Ralph Pais van Claim It, een organisatie die achter vliegtuigmaatschappijen aangaat om geld terug te eisen. “Hoe verder je vlucht, hoe hoger het bedrag dat je kunt terugeisen. Die vergoeding kan oplopen tot 600 euro. Alles samen eisten we dit jaar 3,5 miljoen. Zo’n 1,5 miljoen euro is al betaald door de vliegtuigmaatschappijen.”

Duurdere tickets

Voor vliegtuigmaatschappijen wordt het bijna onmogelijk om nog onder de schadeclaims uit te komen. De Europese regels zijn enorm streng. Zo heeft het Europese Hof van Justitie onlangs nog geoordeeld dat een vogel die per ongeluk in de motoren vliegt, geen geval van overmacht meer is. “Ook een vliegtuigmotor die plots uitvalt, is geen reden meer om onder een schadevergoeding uit te komen”, zegt luchtvaartjurist Arthur Flieger. “Het gevolg is wel dat vliegtuigmaatschappijen zich indekken tegen al die claims. Onze vliegtuigtickets zijn daardoor al een paar euro duurder geworden en die trend zal zich de komende jaren nog voortzetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER