‘Huisartsen kunnen in triagecentra materiaal ophalen’

© Photo News

De huisartsen zijn helemaal niet bevoorraad met afnamewissers en beschermingsmateriaal om te testen op het nieuwe coronavirus. Dat stelt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Minister De Backer zegt dat de huisartsen bij de triagecentra kunnen ophalen wat ze nodig hebben.

jvt

De federale taskforce voor de coronacrisis kwam vorige week donderdag met de huisartsenorganisaties overeen dat zij mee zullen instaan voor het testen van vermoedelijk besmette patiënten. De middelen daarvoor zouden ze afgelopen weekend ontvangen.

‘De triagecentra zijn goed bevoorraad’, zegt Marc Moens, erevoorziter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. ‘Daar zijn voldoende afnamewissers en voldoende beschermingsmateriaal aangekomen. Maar individuele huisartsen zijn helemaal niet bevoorraad.’

De individuele artsen kunnen volgens Moens testen afnemen als ze zich via hun eigen laboratoria kunnen bevoorraden met de juiste wissers. Ook beschermingsmateriaal moeten ze zelf proberen aan te kopen. ‘Ik kan alleen maar betreuren dat individuele huisartsen niet geholpen zijn’, stelt hij.

Afspraken

Minister Philippe De Backer (Open VLD), die de leiding heeft over de taskforce, zegt dat huisartsen het materiaal dat ze nodig hebben om veilig covid-19-tests af te nemen kunnen verkrijgen bij de triagecentra.

Volgens hem is er nooit sprake geweest van het rechtstreeks beleveren van de individuele huisartsen. ‘Met de koepels werd afgesproken dat wij alle persoonlijke beschermingsmaterialen zouden leveren in de triagecentra, en dat de huisartsen daar kunnen ophalen wat zij nodig hebben. De triagecentra hebben ook de huisartsen ingelicht dat het materiaal daar geleverd werd.’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt op Twitter dat de verdeling van het beschermingsmateriaal gebeurde ‘met lijsten van de artsenkoepels’. Net als minister De Backer zegt ze dat artsen beschermingsmateriaal bij een triagecentrum kunnen gaan halen.