Spierpijn, smaak- en geurverlies: ook deze symptomen kunnen wijzen op corona

© Shutterstock

Plots geur- of smaakverlies is typisch voor milde vormen van Covid-19. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Bergen (UMONS). Deze informatie zou kunnen dienen als eenvoudig screeningsmiddel tijdens de exit, zeggen de wetenschappers.

lto

Tijdens de coronacrisis ontdekten veel artsen anosmie, het gedeeltelijk of totaal geurverlies, en dysgeusie, gedeeltelijk of totaal smaakverlies, bij geïnfecteerde patiënten. Uit een recente Europese studie, gecoördineerd door UMONS, blijkt dat deze stoornissen frequent voorkomen en bijna 9 op de 10 patiënten treft. Bij een tweede onderzoek, met 1420 patiënten met een milde vorm van coronavirus, merkten de onderzoekers dat de twee meest voorkomende symptomen van de ziekte hoofdpijn (70,3%) en reukverlies waren (72,2%).

Neem contact op met je huisarts

Ook in het VTM nieuws waarschuwt viroloog Steven Van Gucht voor deze symptomen: “Ook uit een Nederlandse studie blijkt dat de eerste symptomen niet koorts en hoest zijn, maar wel plotse vermoeidheid, spierpijn en het verlies van geur en smaak. Kan je ’s morgens je koffie niet smaken, dan is er een probleem.”

De viroloog raadt mensen aan om contact op te nemen met de huisarts als ze deze symptomen ervaren. “Die zal dan oordelen of er getest moet worden of niet”, aldus Van Gucht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen