Direct naar artikelinhoud
VeiligheidsraadVooruitblik

Nationale Veiligheidsraad wil fiasco vermijden en komt woensdagmorgen bijeen: dit is de agenda

Nationale Veiligheidsraad wil fiasco vermijden en komt woensdagmorgen bijeen: dit is de agenda
Beeld BELGA

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het licht op groen voor de heropening van de winkels. Ook over het lot van de sportcompetities wordt beslist.

en

Blijf woensdag op de hoogte

Woensdag weten we meer over de Belgische exit uit de lockdown. Download hier de app van De Morgen en krijg een bericht zodra de beslissingen van de Veiligheidsraad bekend zijn.

Om niet opnieuw tot ’s avonds laat te moeten vergaderen, zal de Nationale Veiligheidsraad woensdag dit keer ’s ochtends beginnen, om 9 uur. Ook wordt het uur van de persconferentie op voorhand bekendgemaakt, zodat de bevolking niet urenlang zit te kijken naar lege stoelen.

Winkels

Op 11 mei zal België een volgende, belangrijke stap nemen in de exit uit de lockdown. Verschillende bronnen melden dat de kans “erg groot” is dat die dag de winkels – onder strikte voorwaarden – opnieuw de deuren mogen openen. 

Hiervoor wordt verwezen naar het dalende reproductiegetal van het coronavirus. Dit cijfer is ondertussen tot 0,6 gezakt, wat betekent dat het virus veel aan kracht heeft verloren. Ook de ziekenhuiscijfers evolueren gunstig: er zijn steeds minder opnames en doden. “Ik hoop dat de winkels op 11 mei open kunnen. Motto is veiligheid, veiligheid, veiligheid. Daar moeten we samen voor zorgen”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Voetbal

De Nationale Veiligheidsraad hoopt ook een beslissing te kunnen nemen over de sportcompetities. Vooral de Belgische voetbalclubs eisen een duidelijke stellingname van de overheid, zodat ze zich kunnen indekken tegen de mogelijke schadeclaims van tv-rechtenhouders bij een stopzetting van de competitie. 

Een scenario dat de ronde doet binnen de voetbalwereld, is dat groepstrainingen opnieuw zullen mogen vanaf midden juni, wedstrijden achter gesloten deuren vanaf augustus en wedstrijden met publiek op de tribunes vanaf september. Concreet betekent dit dat de huidige voetbalcompetitie niet meer afgewerkt kan worden.

Over het vervolg van de exitstrategie – wat met de horeca, jeugdkampen en vakanties? – wordt woensdag normaal niets beslist. Daarvoor is het te vroeg, klinkt het. Ook over de uitbreiding van het aantal sociale contacten zal geen duidelijkheid komen. Een hoge bron: “We willen echt stap voor stap gaan. Dat is moeilijk genoeg.” 

Wat met de regering?

Nu de volledige exit uit de lockdown in zicht is, begint de politiek verder te denken: wat volgt hierna? Het is ondertussen duidelijk dat er eind juni een eind komt aan de volmachtenregering geleid door premier Sophie Wilmès (MR). Zowat alle betrokken partijen beseffen dat er nood is aan een volwaardige regering om deze crisis aan te pakken. Het experiment met de volmachten heeft te weinig opgeleverd.

Het is momenteel echter onduidelijkheid troef over de manier waarop zo’n volwaardige regering straks op de been moet worden gebracht. Normaal ligt het initiatief bij de koning en de koninklijke opdrachthouders die hij uitstuurt. “Maar aangezien er een volwaardige regering is – Wilmès II – kan de koning weinig doen”, zegt een toppoliticus. “Het is dus behelpen. Iedereen is iedereen wat aan het bellen.”

Voetbal
Beeld BELGA

Open Vld heeft weinig zin in een nieuw potje armworstelen tussen N-VA en PS. “We kijken eerder naar het centrum”, zegt kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert. Als Kamerfractieleider ziet hij naar eigen zeggen het vertrouwen groeien tussen Open Vld, CD&V en sp.a. “Maar dan nog is het uitkijken hoe je tot een solide meerderheid kan komen.” 

Campagnepraat

In principe kan de regering-Wilmès II verder werken tot september, wanneer een vertrouwensstemming gepland staat in het federaal parlement. Maar de meeste Vlaamse partijen willen eerder al een nieuw verhaal lanceren. Bij de liberalen hopen ze dat halfweg deze maand de gesprekken op gang komen. “Wij zitten klaar om de onderhandelingen te hervatten”, luidt het binnen N-VA. “Ook met de PS, zoals onze voorzitter Bart De Wever vorig weekend heeft duidelijk gemaakt.”

Aan Franstalige kant lijkt het enthousiasme om opnieuw met de N-VA aan tafel te gaan microscopisch klein. Bij PS, maar ook bij MR: “De Wever blijft maar herhalen dat het de ‘brave, hardwerkende Vlamingen’ zullen zijn die deze crisis betalen. Alsof zij altijd gerold worden door de luie Franstaligen. Dat is campagnepraat.”