dinsdag 5 mei 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tegelijk lesgeven en noodopvang organiseren, veel scholen zien het niet zitten. fvv

Onderwijs

Tot 70 procent van de ouders geeft aan noodopvang op school nodig te hebben vanaf 15 mei

Scholen willen dat bedrijven zelf opvang organiseren

Hasselt

De onderwijskoepels slaan alarm: vanaf 15 mei opnieuw lesgeven én tegelijk in noodopvang voor andere leerlingen blijven voorzien, is onhaalbaar. De koepels kijken naar de bedrijven om hun eigen kinderopvang te organiseren.

Schooldirecteurs maken zich grote zorgen. Veel ouders rekenen immers op noodopvang nu de bedrijven weer opstarten, terwijl de scholen zelf vanaf 15 mei weer openen. “Het beschikbare personeel moet dus niet alleen fysiek voor de klas staan maar ook nog eens voorzien in afstandsleren én in noodopvang. Dat is niet haalbaar. Leerkrachten gaan overkop. Zo kunnen we ook de veiligheid niet garanderen”, klinkt het.

Uit een rondvraag van Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijkt dat 30 tot 40 procent van de ouders op noodopvang rekent. “We kregen veel noodkreten van scholen”, zegt topman Lieven Boeve. “Kinderen opvangen kan geen prioriteit blijven, lesgeven moet de komende maand primeren. De scholen kunnen dit niet alleen. Willen we hiervoor een oplossing vinden, dan moeten we naar alle maatschappelijke partners kijken. Ook naar de bedrijven. Ik weet dat er bedrijven zijn die in de zomervakanties al opvang voorzien, misschien kunnen ze dat nu ook doen.” Het Gemeenschapsonderwijs denkt er hetzelfde over. “Onze absolute prioriteit blijft dat we elke leerling les kunnen geven en dat het tegelijk doenbaar blijft voor de leerkrachten. We zullen met de hele maatschappij naar oplossingen moeten zoeken”, zegt topvrouw Raymonda Verdyck.

“Niet de juiste faciliteiten”

Pieter Timmermans van werkgeversorganisatie VBO veegt het idee niet meteen van tafel maar ziet toch bezwaren. “In crisistijden moet elke optie bekeken worden. Al moet ook gezegd: niet alle bedrijven hebben de ruimte of de juiste faciliteiten voor het organiseren van opvang. Ook speelt de leeftijd een rol, oudere kinderen opvangen zal iets makkelijker zijn dan de allerkleinsten. Het beste is volgens mij dat scholen op heel lokaal niveau in overleg gaan met de bedrijven in de plaatselijke industriezones om te zien wat mogelijk is. Ik stel voor dat ze er meteen aan beginnen, binnen tien dagen heropenen de scholen al.”

In de Vlaamse regering zitten de bevoegde ministers Weyts (N-VA, Onderwijs), Somers (Open Vld, Binnenlands bestuur) en Crevits (CD&V, Werk) nog samen om te kijken wat de gemeenten kunnen doen. Donderdag overlegt de onderwijswereld opnieuw.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws