Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de uitzending bij VTM NIEUWS.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de uitzending bij VTM NIEUWS. © VTM NIEUWS

Weyts wil leerkracht na één jaar vast benoemen: “Zo’n voorstel verwacht je eerder van vakbond”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten in de toekomst na één schooljaar al vastbenoemd worden. Dat schrijft De Morgen. In ruil eist Weyts wel dat de leerkrachten strenger geëvalueerd worden. “Dit is een voorstel dat je eerder vanuit vakbondszijde verwacht”, reageerde Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert.

76 reacties

  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Het is al langer bekend dat (half) jaarlijkse evaluaties pure bureaucratie zijn, net als al die niet onderwijstaken die van leerkrachten worden verwacht. Bij wantoestanden moet men onmiddellijk evalueren en geen maanden wachten. Er is bovendien de groeiende tuchteloosheid van de leerlingen, plus eventueel geweld waartegen niet of te laks wordt opgetreden.
  • Michael Van Synghel

    4 jaar geleden
    Jennifer Peeters...clubke dat je zegt.Leerkrachten zijn de mensen die de juiste normen en waarden meegeeft aan jouw kind.Die jouw kind onderwijst,die jouw kind opvangt(zelfs nu in deze corona-crisis),etc.Altijd die vuile jaloezie en kritiek op leerkrachten.Iedereen heeft de keuze gehad om ofwel verder te studeren ofwel direct te gaan werken. Indien je kon en/of mocht verder studeren,moest je misschien een lerarenopleiding gevolgd hebben!!Iedereen zijn job,en geef geen kritiek op elkanders job!!
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Ik was als leerkracht in 2000 op mijn 43ste nog niet benoemd. Nochtans altijd heel goede evaluaties gekregen. Was ik eerder benoemd geweest, dan zou ik waarschijnlijk nu nog steeds lesgeven. Ik deed het heel graag. Weyts heeft dik gelijk. Al die jaren werkonzekerheid na en tijdens elk schooljaar, nooit weten waar en hoe en hoelang.
  • Jennifer Peeters

    4 jaar geleden
    Dus degenen die al maanden thuis zitten met hun volledig loon en amper gewerkt hebben die gaan ze nu nog vast benoemen. Iedereen wil werkzekerheid. Waarom dan dit clubke weeral bevoordelen?
  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Het artikel gaat over het feit dat jonge leerkrachten jarenlang aan het lijntje gehouden worden met deeltijdse opdrachten. Ik ken er die al in de vijftig zijn en nog steeds geen vaste aanstelling hebben. Tot zolang worden zij niet vast benoemd. Er is daar geen aanvaardbare reden voor. Ons politiek systeem sluit elke planning uit. Het initiatief van Weyts is een goede zaak. Er hebben al te veel goed opgeleide elementen het onderwijs vaarwel gezegd wegens die voortdurende onzekerheid.