Direct naar artikelinhoud
Onderzoek

Corona-enquête: we houden ons sterk, maar vrezen voor onze job

Een gezin houdt een lockdownaperitief met vrienden. Een op de drie Vlamingen ervaart meer huiselijke spanningen, maar tegelijk zegt liefst 80 procent het een verademing te vinden dat ze meer bij de kinderen kunnen zijn.Beeld Photo News

We houden ons sterk gedurende deze coronaquarantaine. En al heeft de reputatie van de overheid een fikse deuk gekregen, toch is zowat de helft van de respondenten tevreden met het geleverde werk. Dat leert de corona-enquête van Humo.

Onderzoeksbureau iVox ondervroeg de afgelopen weken in opdracht van het weekblad Humo duizend Vlamingen over leven en lijden in coronatijden. Dé vraag daarbij was: ‘Hoe gaat het nog met u?’ In februari, toen corona nog een verre nachtmerrie was en een handdruk geen misdaad, gaf de Vlaming zichzelf een geluksscore van 7 op 10. Bij de eerste meting in het coronatijdperk zakte die naar 6 op 10, maar daarna bleef de score stabiel. We zijn dus iets minder gelukkig dan voor de crisis, maar we houden ons sterk. Wel vallen de verschillen tussen generaties op: Vlamingen jonger dan 35 geven zichzelf een geluksscore van 5,6 op 10, dat is beduidend lager dan de 55-plussers.

Een op de vijf ouders geeft aan meer ruzie te maken met de kinderen en een op de drie ervaart meer huiselijke spanningen. Maar tegelijk zegt liefst 80 procent van de Vlaamse ouders het een verademing te vinden dat ze meer bij de kinderen kunnen zijn. Het langetermijneffect zou kunnen zijn dat er post-corona ook meer tijd met het kroost wordt gespendeerd: 54 procent denkt meer tijd te zullen maken voor het gezin wanneer het virus bedwongen is.

Jobzekerheid

Een aanzienlijk deel van de werkende bevolking vreest dan wel weer voor zijn job. Net na de ingang van de quarantaine gaf een op de acht respondenten aan bang te zijn voor zijn of haar professionele toekomst, nu is dat al een op de vijf. Een kwart van de gezinnen vreest de komende maanden met financiële problemen te maken te krijgen (26,1 procent).

Een opvallende paradox is het effect dat de crisis heeft op de reputatie van de overheid. Die heeft een flinke knauw gekregen: amper een op de veertig Vlamingen vertrouwt de overheid nu méér dan voor de crisis, terwijl een derde van de bevolking de overheid meer is gaan wantrouwen. Tegelijk krijgen onze politici dan weer wel de goedkeuring van ongeveer de helft van de Vlamingen: 49 procent vindt dat de federale regering de crisis behoorlijk aanpakt, 51 procent feliciteert de Vlaamse ministers. 

Voorts wil de burger graag de lonen in de zorgsector omhoog zien gaan (74 procent) en er moet ook meer in de zorg geïnvesteerd worden (89 procent). Dat geld moet komen van de grote vermogens (76 procent). Meer nog: na de coronacrisis moeten de politici werk maken van een ambitieuze herverdeling van de middelen (64 procent), duidt de rondvraag.