Apothekers boos: ‘Regering zwicht voor chantage van supermarkten’

De apothekersbond is niet te spreken over de verkoop van mondmaskers in supermarkten. ‘Winkels dreigden ermee mondmaskers uit te voeren als ze ze niet mochten verkopen’, klinkt het in De Standaard.

Vanaf vandaag, dinsdag, liggen er weer mondmaskers in de supermarkten. De verkoop daarvan was tijdelijk verboden omdat er anders sneller een tekort zou ontstaan en de zorgsector prioriteit kreeg. Maar nu heeft de regering beslist dat het overschot groot genoeg is en dat ze ook aan gewone burgers kunnen verkocht worden.

Meer zelfs: op het openbaar vervoer zijn mondmaskers verplicht en ze worden sterk aangeraden als u buiten komt in het algemeen.

Premie

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de regering de maskers via apotheken zou verdelen onder de bevolking, maar dat plan werd afgevoerd. Volgens De Standaard vroegen apothekers een te grote premie per masker en was het gewoon efficiënter om het via winkels te doen, die de maskers toch al besteld hadden.

De apothekersbond APB heeft echter serieuze vragen bij die beslissing. ‘De regering zwicht voor chantage van de retailers’, zegt woordvoerder Lieven Zwaenepoel. ‘Omdat ze zelf niet mochten verkopen, dreigden ze ermee om de tientallen miljoenen mondmaskers naar het buitenland te versassen in plaats van ze aan de Belgische overheid te verkopen.’

Hij voegt daaraan toe dat de regering in het verleden al mondmaskers had kunnen opvorderen van supermarkten, maar dat niet deed omdat ze afhankelijk is van de retail voor grote bestellingen.

‘Geen vragende partij’

De retailfederatie Comeos ontkent de beschuldigingen van chantage. ‘Wij hebben nooit verkocht aan het buitenland. Dat klopt echt niet’, zegt woordvoerder Hans Cardyn. ‘Wij hadden in tijden van schaarste alleen nog wat stock liggen voor ons personeel.’

Hij zegt dat de supermarkten zelfs geen vragende partij waren voor de verkoop. ‘Maar onze efficiënte logistiek kan wel helpen om burgers en zorgpersoneel te bevoorraden’, klinkt het.

De mondmaskers zullen minder dan 1 euro kosten en de winst van 2 cent per masker gaat naar een goed doel. Supermarkten zullen ook wekelijks 5 miljoen maskers aan de overheid verkopen, zodat die een strategische stock kan aanleggen.

Meer