Burgemeester Alberto Abad van Duruelo de la Sierra in de Spaanse provindie Soria.
Volledig scherm
Burgemeester Alberto Abad van Duruelo de la Sierra in de Spaanse provindie Soria. © AP

Inwoners van Spaanse dorpen dachten dat isolement hen zou beschermen tegen pandemie. Maar ze hadden het mis: coronavirus richtte ravage aan

Spanje geldt als een van de zwaarst getroffen landen door de coronacrisis met meer dan 25.000 sterfgevallen. Maar hoewel Madrid het epicentrum van de uitbraak is, richtte het virus een ware ravage aan op het platteland. De inwoners van de dorpen die dachten dat hun isolement nét een troef zou zijn, moeten vaststellen dat de ziekte bij hen harder dan elders heeft toegeslagen. Dit is waarom.

3 reacties

  • Pieter De Ruyter

    4 jaar geleden
    Soria en omgeving,mijn vakantiebestemming dit najaar.Hopelijk is het tegen dan beter.
  • stefan crama

    4 jaar geleden
    Iedereen kent mekaar in die dorpjes, dus ook meer contact, dus meer besmettingen. Zie het als 1 grote familie waarbij een besmet familielid iedereen besmet.
  • Paul De Mol

    4 jaar geleden
    En niet vergeten: in zo'n klein dorp in het binnenland zijn bijna alle mensen heel nauw genetisch verwant. Dat is een ideale omstandigheid voor een virale epidemie. Vergelijk met de dorpen aan de Costa Blanca, waar ook bijzonder veel oude mensen wonen, maar waar de besmettingsgraad heel laag is. Maar die vele ouderen die daar wonen zijn afkomstig uit alle Europese landen en genetisch dus zeer verscheiden.