Slechts 2 rijke landen hielden de Covid-19 overlijdensratio onder de 0,1 procent. Ter vergelijking: bij ons ligt die op 15,8 procent

Slechts twee rijke landen die een grote uitbraak van het coronavirus hebben gekend zijn erin geslaagd de overlijdensratio als gevolg van Covid-19 onder de 0,1 procent te houden: Qatar en Singapore. Onder een grote uitbraak worden landen gerangschikt die meer dan 10.000 bevestigde gevallen hebben laten opmeten. 

Vooral de prestatie van Singapore is opmerkelijk. Omdat de stadstaat een totaal van meer dan 19.000 bevestigde gevallen liet noteren. Daarmee behoorde het tot de hardst getroffen landen in Azië. Tot op 5 mei zijn daarbij slechts 18 mensen overleden. Goed voor een overlijdensratio van 0,93 procent. In Qatar noteerde men op 5 mei iets meer dan 17.000 bevestigde getallen. Met amper 12 overlijdens goed voor een ratio van 0,07 procent. Beide landen kunnen prat gaan op minder dan 0,5 overlijdens per 100.000 inwoners. In België zijn er dat bijna 70. Daarmee voert ons land naast het mortaliteitsklassement (15,8 procent van alle bevestigde gevallen overleed) ook de rangschikking aan met het meeste aantal overlijdens per 100.000 inwoners (69,37). We mogen dan al lof krijgen in de wereldpers over hoe we onze doden tellen, de cijfers zijn gewoon niet goed.

Jonge bevolking en voldoende ziekenhuiscapaciteit: de 2 sleutels tot een hoge overlevingsratio

Een gunstige demografie en de capaciteit van de gezondheidszorg zijn volgens experts de twee sleutels die een hoge overlevingsratio garanderen. Maar beide landen behoren dan ook tot de rijkste ter wereld en hebben voldoende ziekenhuisbedden en testcapaciteit. In Azië reed ook Vietnam een opmerkelijk parcours. Maar dat land heeft een veel minder ontwikkeld gezondheidszorgsysteem en dreigt zo alsnog in de problemen te raken. 

Achter Qatar en Singapore volgen Belarus, met een overlijdensratio van 0,6 procent, Saudi Arabië (0,7 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (0,9 procent). Opgemerkt moet wel worden dat de cijfers waarover men beschikt afkomstig zijn van de respectieve overheden, wat in het geval van Belarus zeker tot het nodige voorbehoud aanspoort.

Volgens specialisten in bioveiligheid zijn lage overlijdensratio’s veelal het gevolg van 3 zaken: testen, de gemiddelde leeftijd van de bevolking en de capaciteit van intensive care-diensten. Italië en Spanje hebben een oudere bevolking, waardoor de intensive care-diensten en hun ventilatorcapaciteit snel overbelast werd.

Singapore heeft niet noodzakelijk een jonge bevolking. Maar het gros van de besmettingen werd vastgesteld bij jonge buitenlandse gastarbeiders. Die worden getest vooraleer ze het land opnieuw binnen kunnen. Hetzelfde geldt voor de landen uit het Midden-Oosten. Qatar en de VAE tellen buitengewoon veel jonge expats. Die kunnen het land pas binnen na te zijn onderzocht. Ze moeten ook het land verlaten wanneer hun arbeidscontract afloopt.

Meer