Direct naar artikelinhoud
Versoepeling lockdown

Op de agenda van de Veiligheidsraad: winkels allicht open, maar voetbalstadions blijven leeg

Volg de persconferentie van de Veiligheidsraad straks bij De Morgen.Beeld Photo News

Onder welke voorwaarden mogen winkels op 11 mei weer de deuren openen? En wanneer wordt er weer gevoetbald? De Nationale Veiligheidsraad buigt zich vanochtend over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen.

Zo blijft u vandaag op de hoogte

De Veiligheidsraad geeft later vandaag opnieuw een persconferentie (zonder powerpoint). Die kunt u op deze pagina live volgen. Volg alle verdere ontwikkelingen vandaag in onze liveblog.

Download hier de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht zodra de beslissingen van de Veiligheidsraad bekend zijn.

Over vijf dagen komt ons land in een nieuwe fase terecht van de exitstrategie. De Nationale Veiligheidsraad bekijkt vanochtend of de geplande versoepeling op 11 mei kan doorgaan. Daarnaast werpt ze een blik op de verdere toekomst.

Winkels

Dat winkels op 11 mei weer de deuren mogen openen, lijdt weinig twijfel. Het reproductiegetal van het coronavirus, de mate waarin zieke personen anderen besmetten, is gezakt naar 0,6. De 242 nieuwe besmettingen van gisteren zijn het laagste aantal sinds lang. Dat betekent dat de epidemie fors aan het krimpen is. “Ik denk niet dat we de cijfers veel beter hadden kunnen verwachten”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De Veiligheidsraad zal winkeliers wel een strak kader opleggen waarbinnen zij moeten werken. Ze moeten zorgen dat aankopen zoveel mogelijk contactloos gebeuren, en dat kopers maar mondjesmaat in de winkel komen. Ook het personeel moet veilig kunnen werken. Of een mondmasker verplicht wordt, is voer voor discussie. Voor klanten wellicht niet, maar voor uitbaters en personeel mogelijk wel. 

Om het risico in de winkelstraten te beperken, wordt er gedacht aan vaste loopstroken met eenrichtingsverkeer. Het advies aan de bevolking luidt om enkel essentiële aankopen te doen.

Markten

Ook marktkramers staan te popelen om weer aan de slag te gaan, maar de Veiligheidsraad heeft zijn twijfels. Op een overvolle markt is het moeilijk om afstand te houden. “We moeten opletten dat we niet in een situatie belanden die onmogelijk te controleren valt”, zegt een regeringsbron.

Sport

En wat met de sportcompetities? “Er is een groot verlangen naar een heropstart, in alle sporttakken. Maar de vrees voor een heropflakkering is zeer reëel. Alles in één keer heropstarten, is geen optie”, klinkt het bij Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Samen met de sportministers van de andere regio’s gaf hij gisteren een advies over de hervatting aan de GEES, de expertengroep die de exit voorbereidt.

Een hervatting van de trainingen in juni behoort volgens politieke bronnen tot de mogelijkheden. Maar voetbalwedstrijden voor publiek blijven voorlopig een verre droom, toch zeker in volle stadions. Voor profclubs betekent dat een financiële opdoffer. Wedstrijden achter gesloten deuren zouden mogelijk vanaf augustus hervatten. Dat betekent dat de huidige competitie afgelopen is.

Massa-evenementen

Premier Sophie Wilmès (MR) en co zouden ook duidelijkheid willen verschaffen over grote evenementen. Eerder beslisten ze dat alle massa-evenementen tot 31 augustus verboden zijn. Nu zouden ze dat specifieker willen maken, met name voor de twijfelgevallen.

Sociaal contact

Wie snakt naar meer sociaal contact, krijgt wellicht perspectief richting 18 mei, wanneer een nieuwe fase van de exitstrategie ingaat. Als de besmettingscurve tegen dan nog steeds omlaag gaat, zouden sommige privébijeenkomsten toegestaan worden. Ook dagtrips in eigen land behoren tot de opties.

Deze vooruitzichten zijn cruciaal, zegt ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). Uit zijn wekelijkse metingen blijkt dat de motivatie om de maatregelen na te leven wekenlang daalde, van 81 naar 51 procent, maar sinds enkele dagen weer stijgt (58 procent) omdat we weten dat er sociale versoepelingen aankomen. “Perspectief levert motivationele zuurstof.”