Ziekenhuisbed mét politiebewaking voor nonchalante Covid-19-patiënten

Vanaf maandag start Vlaanderen met grootschalig contactonderzoek om besmette personen op te sporen. Eén van de flankerende maatregelen is dat de politie hardleerse patiënten naar het ziekenhuis kan brengen en bewaken, weet de krant De Standaard.

Maandagavond bereikte de Vlaamse regering een akkoord met de mutualiteiten, een aantal callcenters en een consultant. Samen gaan ze het contactonderzoek op poten zetten. De callcenters leveren volgende week 564 speurders, de ziekenfondsen voorzien 219 personeelsleden en Vlaanderen vult aan met 90 ambtenaren. De verwachting is dat er maximaal 1.200 contactonderzoekers nodig zijn om het werk tot een goed einde te brengen.

Zo werkt het: als iemand besmet raakt en positief test op Covid-19, krijgt die nadien een telefoontje van een contactonderzoeker. Hij of zij gaat na met wie de patiënt in contact is gekomen en ze vragen de patiënt vervolgens om zichzelf te isoleren. Deze manier van werken wordt al jaren gehanteerd, bij andere virusuitbraken. Het team van contactonderzoekers was eind februari al aan de slag om de eerste gevallen van Covid-19 op te volgen. Half maart waren ze genoodzaakt om ermee te stoppen, wegens een te kleine capaciteit.

Verplichte hospitalisatie

Dat verandert nu. Maar er zijn nog enkele bedenkingen. Wat als de besmette persoon manifest weigert om zichzelf in verplichte quarantaine te plaatsen? ‘Zulke personen riskeren een verplichte hospitalisatie, desnoods met politiebewaking. Dat is in het verleden al gebeurd’, zei Dirk Dewolf, de administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdag in het Vlaams Parlement.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) hoopt dat het niet zo’n vaart moet lopen. ‘We rekenen op de verantwoordelijkheidszin en burgerzin van iedereen. Iedereen moet hier maximaal zijn schouders onder zitten’, zegt hij, waarschuwend dat alle burgers eerlijke informatie moeten verstrekken. ‘Wie dat niet doet, solt met de volksgezondheid’, klinkt het in De Standaard.

Lees ook: Geen app of speurders? Viroloog: ‘Noteer zelf met wie je elke dag contact hebt’

Meer