Direct naar artikelinhoud
Natuur

Aziatische ‘Murder hornet’ duikt op in Noord-Amerika

De Aziatische reuzenhoornaar, in de VS de 'murder hornet' genoemd, is buitengewoon grootBeeld AP

Ze zijn groter dan een luciferdoosje, hebben kaken waarmee ze bijen onthoofden en gif dat zelfs voor mensen dodelijk kan zijn. In de Verenigde Staten zijn zorgen over een oprukkend insect dat Amerikaanse media al de bijnaam ‘murder hornet’ geven.

Experts vrezen dat de Aziatische reuzenhoornaar,  zoals het dier officieel heet, zich in Noord-Amerika weet te vestigen. Afgelopen herfst werden diverse exemplaren gesignaleerd. Eerst in Canada, maar in november ook in de staat Washington. In april en mei ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een plek om een nest te bouwen. In Washington zijn wetenschappers daarom momenteel naarstig op zoek naar beginnende nesten om die te kunnen bestrijden.

De Aziatische reuzenhoornaar is een familielid van de wesp en kan wel zes centimeter lang worden. Een steek met de angel van zo’n 6 millimeter is zeer pijnlijk en het gif is zo krachtig dat meerdere steken een mens kunnen doden. Hoewel ze zich voeden met andere insecten en daardoor grotendeels uit de buurt van mensen blijven, vallen er alleen in Japan al jaarlijks tussen de dertig en vijftig doden .

Amerikaanse landbouwwetenschappers zijn bang dat als de hoornaars zich weten te vestigen, dit niet alleen gevaarlijk zal zijn voor mensen, maar ook honingbijen de dupe worden. Met hun enorme kaken onthoofden ze bijen en nemen soms een hele bijenkast over. Met de bijenlarven voeden ze hun eigen larven.

Aziatische ‘Murder hornet’ duikt op in Noord-Amerika
Beeld Getty Images

Hoornaars in Europa

Volgens Wilfred Reinhold, van het platform ‘Stop invasieve exoten’, zijn de insecten waarschijnlijk meegelift op een vrachtschip of vliegtuig vanuit Azië. Dat was ook het geval met de Aziatische hoornaar, die in 2004 voor het eerst in Europa aankwam met een partij aardewerk uit China. In België werd hij voor het eerst gesignaleerd in 2011. Ook een vervaarlijk uitziend insect, maar wel een stuk kleiner en minder gevaarlijk dan de Aziatische reuzenhoornaar. Op het platform Vespa-Watch kan u zelf waarnemingen van dergelijke dieren doorgeven.

Reinhold denkt dat de Aziatische reuzenhoornaar op een gegeven moment ook zou kunnen opduiken in onze contreien. Gelukkig zijn ze door hun gigantische afmeting makkelijker te herkennen en te bestrijden.

In Washington proberen wetenschappers de nesten te vinden door gevangen hoornaars uit te rusten met een radiobaken, in de hoop dat de beesten daarna naar het nest terugkeren. De insecten zijn zo groot dat ze zo’n apparaatje zonder moeite met zich meedragen.