Direct naar artikelinhoud
Economie

Europa verwacht dat Belgische economie met 7,2 procent krimpt: ‘Recessie van historische proporties’

Lege winkelstraten: in België en veel andere Europese landen al wekenlang een vertrouwd gezicht.Beeld Thomas Sweertvaegher

De Europese Commissie verwacht dat de Belgische economie dit jaar met 7,2 procent zal krimpen. Dat zegt ze in haar economische lentevooruitzichten. De werkloosheidsgraad gaat de hoogte in en het begrotingstekort zou uitkomen op liefst 8,9 procent.

en

Het is geen verrassing dat de Commissie bij haar lentevooruitzichten een pak pessimistischer is geworden over de economie in de EU-landen. De coronacrisis zal dit jaar een “recessie van historische proporties” teweegbrengen, klinkt het.

In cijfers uitgedrukt: de economie in de hele Europese Unie zou met 7,4 procent krimpen dit jaar, en in de eurozone - met zwaar getroffen eurolanden als Italië en Spanje - zou dat zelfs 7,7 procent zijn. Toen er van de pandemie nog geen sprake was, ging de Commissie nog uit van een groei van 1,4 procent in de EU en 1,2 procent in de eurozone.

Als de maatregelen om het virus in te dammen geleidelijk aan worden opgeheven, volgt wel een herstel. Toch zal de economie in de Europese Unie de verliezen van dit jaar tegen eind volgend jaar nog niet hebben goedgemaakt, verwacht de Commissie.

Ontspoord begrotingstekort

Dat is ook te zien in de prognoses voor België. Het bruto binnenlands product zou dit jaar een klap van 7,2 procent krijgen, en volgend jaar ‘maar’ met 6,7 procent herstellen. De werkloosheidsgraad zou dit jaar dan weer stijgen naar 7 procent, tegen 5,4 procent vorig jaar. Volgend jaar zou een daling naar 6,6 procent volgen.

Het begrotingstekort in ons land zal dit jaar helemaal ontsporen. Door de massale uitgaven om de economie te ondersteunen, ziet de Commissie het tekort oplopen tot 8,9 procent. Het tekort van vorig jaar is bovendien bijgesteld van 1,7 procent naar 1,9 procent van het bbp. Volgend jaar zou bij ongewijzigd beleid nog een tekort van 4,2 procent geboekt worden.

De Commissie geeft toe dat de prognoses door de pandemie bijzonder moeilijk liggen. Eurocommissaris voor economie Paolo Gentiloni waarschuwde dat er een aantal risico’s zijn die de cijfers nog slechter kunnen doen uitvallen, zoals een langer durende pandemie of het uitblijven van een gemeenschappelijke Europese herstelstrategie. 

‘Ene lidstaat sneller hersteld dan andere’

 Hoewel het coronavirus in de hele Europese Unie heeft toegeslagen, zal er tussen de verschillende lidstaten een groot verschil zijn in de omvang van de recessie en de snelheid van het herstel. En dat vormt een bedreiging voor de eenheidsmarkt en de eurozone, zo waarschuwt de Europese Commissie.

“Hoe goed landen uit deze crisis komen, zal afhangen van de ernst van de pandemie en hoe streng de maatregelen waren die ze namen”, legde eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni uit tijdens een persconferentie. Ook het gewicht van de zwaarst getroffen sectoren in een land, bijvoorbeeld het toerisme, speelt een rol.

Zwaar door corona getroffen landen als Spanje en Italië staan voor een achteruitgang van meer dan 9 procent. Andere grote lidstaten, zoals Duitsland (-6,5 procent) of Polen (-4,3), krijgen het minder zwaar te verduren volgens de berekeningen van de Commissie.

Ook de snelheid van herstel verschilt danig. Tegen eind volgend jaar zouden in de EU alleen Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Slovakije en Polen hun economie weer op het niveau van net voor de pandemie kunnen tillen. “Daar staat tegenover dat de output van Italië, Spanje en Nederland meer dan 2 procent onder het niveau van eind 2019 zou liggen”, zei Gentiloni.

De eurocommissaris ziet in die verschillen een gevaar. “Zulke ongelijkheid vormt een bedreiging voor de eenheidsmarkt en de eurozone”, stelt hij. Alleen een gezamenlijke Europese aanpak kan daar een dam tegen vormen, denkt hij. Er wordt momenteel aan zo’n strategie gewerkt.

Gentiloni is niet bezorgd dat minder getroffen landen daarbij dwars zullen liggen. In de voorbije weken is volgens de Italiaan een “bewustzijn” gegroeid onder de regeringen. “Het is een economisch bewustzijn dat we fundamentele zaken riskeren zoals een gelijk speelveld op de eenheidsmarkt en convergentie in de eurozone. Als we dat verzwakken, zullen de gevolgen voor alle Europeanen heel slecht zijn.”