© rr

JAAROVERZICHT. Tien helden uit onze regio

2016 zal worden herinnerd als een jaar waarin aanslagen over de hele wereld weeldig tierden. Maar naast al die kommer en kwel zijn er ook het afgelopen jaar helden opgestaan. Mensen die geloofden in de goede zaak en zich verweerden tegen het kwaad, erger hebben voorkomen of anderen hebben getrakteerd op een moment van euforisch geluk. De volgende tien helden uit de provincie Antwerpen hebben voor eeuwig een plaats in ons hart veroverd.

bap

Verkeerd manoeuvre

© rr

Een autobestuurder zette ’s avonds enkele mensen af vlak bij het lokaal van de Molse kajakclub Mokka Kajak op de kanaaldijk in Dessel voor een verjaardagsfeestje. Toen hij de weg naar huis wilde aanvatten, sukkelde hij met zijn voertuig in het water. Tom Geysen (15) uit Balen besloot de man, die niet kon zwemmen, achterna te duiken. “Ik heb de bestuurder bij zijn hoofd vastgehouden en ben naar de kant gezwommen.” Wie denkt dat de jonge kajakker hoog van de toren blaast over zijn heldendaad is eraan voor de moeite. “Och, als ik het niet gedaan had, was er wel iemand anders in het water gesprongen.”

Olympisch delirium

© Belga

Dat de Olympische Spelen nog niet geslaagd waren! Althans, dat moeten de Red Lions gedacht hebben. Het Belgische mannenhockeyteam zorgde in Brazilië voor een delirium door in de halve finale grootmacht en eeuwige rivaal Nederland met 3-1 te verslaan. Goed voor de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds het waterpoloteam in 1936 op de Olympische Spelen in Berlijn. De Antwerpse provincie had een groot aandeel in de prestatie door Brasschatenaren Arthur Van Dooren, Felix Denayer, Thomas Briels, Manu Stockbroekx, Schildenaar Alexander Hendrickx en Loïck Luypaert uit Edegem. In de finale was Argentinië te sterk met 2-4 en keerden de Red Lions met een zilveren plak naar huis.

Hazenlip helen

© Klaartje Lambrechts

De Antwerpse topchirurg Nasser Nadjmi migreerde op zijn 18de vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran naar België. Na zijn opleiding geneeskunde laat hij elk jaar Antwerpen achter zich om verschillende weken gratis in het buitenland te werken. Zo hield hij onder meer halt in Kenia, Myanmar, Indonesië en sinds twee jaar in zijn geboorteland. Daar opereert Nadjmi kinderen met een hazenlip. “Desnoods werk ik er vijftien uur per dag, puur op adrenaline.” Hij ontwikkelde een speciale techniek waardoor 95 procent van de kinderen na afloop geen logopedie nodig heeft.

“Te goed voor deze wereld”

© rr, BDD

De 28-jarige Johnny Hensen uit Neerpelt kwam eind oktober na een Halloweenfuif in café L’Estrade in Mol tussenbeide toen een minderjarig meisje uit Rijkevorsel ’s nachts werd lastiggevallen door enkele jongeren. De redder kreeg twee messteken: één in zijn buik en één in zijn hartstreek. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. “Eigenlijk was hij te goed voor deze wereld. Dat heeft hij nu moeten bekopen”, klonk het bij zijn schoonzus.

Onbekende weldoener

© HO, GVA

In Grobbendonk werd in begin 2016 een Duits-Colombiaanse fietser met ernstige onderkoelingsverschijnselen ’s avonds aangetroffen. Wat bleek? Tijdens de rit Aken-Antwerpen raakte Nicolas Gallego-Ortiz volledig uitgeput en zakte hij in elkaar. Later werd hij wakker in het Herentalse ziekenhuis en zijn bijzonder onrustwekkende toestand wijzigde ten goede. Gallego-Ortiz was op zoek naar de weldoener die hem heeft gered, maar tot op heden is nog niet bekend wie de held was.

Langverwacht telefoontje

© rr

De 38-jarige Elke Verbesselt uit Willebroek maakte via een langverwacht telefoontje een doodzieke Fransman dolgelukkig. Enkele jaren geleden registreerde de 38-jarige Elke Verbesselt uit Willebroek zich om als stamceldonor te fungeren. In 2015 kreeg ze een telefoontje dat er een match werd gevonden met een doodzieke Fransman. Op het einde van de zomervakantie bleek dat ze het leven van de patiënt heeft gered en hij gezond is. “Een zalig gevoel!”, zegt de zorgkundige.

Menselijke militairen

© rr

Door de aanslagen op 22 maart in metrostation Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem werden openbare plaatsen extra in de gaten werden gehouden door militairen en politieagenten. Hoewel de zenuwen strak gespannen stonden bij de ordediensten, getuigde een vader uit Berchem op Facebook over de goede daad die enkele militairen in het station Antwerpen-Centraal verrichten. Zijn 20-jarige autistische dochter kreeg een epilepsieaanval in metrostation Astrid en liep verdwaasd rond in het treinstation. Door het waakzame oog van enkele militairen werd de politie verwittigd en werd de vrouw naar school gebracht. “Dank u mannen”, stak Walter Noël de loftrompet af.

Nationale held

Nieuw-Zeeland riep Rutger Andries (25) uit Mechelen uit tot nationale held. Bij een trektocht door het exotische land zag hij een man in het midden van een straat liggen. De hulpdiensten waren al verwittigd, maar verder werd er weinig actie ondernomen. Tot Rutger zelf de handen uit de mouwen stak en na het voelen van de polsslag hartreanimatie op de man uitvoerde. Hij redde het leven van de persoon. “Het is geweldig om te beseffen dat hij er dankzij mij nog is.”

Spierziekte

© Mia Uydens

In Herselt was een groep van de kleuterspeelpleinwerking op weg naar kinderboerderij Ollemanshoekje. Ze waren op een De Lijn-bus gestapt, maar de chauffeur reed de halte voorbij en wilde pas 500 meter verder stoppen aan de volgende halte. Slecht nieuws voor Emma, die een spierziekte heeft. De 17-jarige animator Geoff Eris pakte het kind op en zette Emma af op haar bestemming.

Pech

© Facebook

De militairen in het Antwerpse straatbeeld voelen zich niet te beroerd om hun handen vuil te maken. In de Briamontlei hielpen ze een jongetje dat pech tegenkwam met zijn fiets. Het zorgde voor een hartverwarmend kiekje en de foto werd online duchtig gedeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER