Enkele dagen geleden werd een buizenstelsel aangelegd om de vijvers leeg te pompen. © jb

Vijvers park van Boom zijn leeggepompt, restauratie kan van start gaan

De restauratiewerken aan onder andere de Franse vijvers in het park van Boom zijn na het leegpompen van deze vijvers definitief gestart. Eerder al is door de Vlaamse regering 906.000 euro premie gegeven voor de restauratie van dit erfgoedrelict.

De opmaak van een nieuw beheersplan was een voorwaarde van de Vlaamse Overheid om het restauratietraject voor de picturale tuin aan te vatten. De restauratie gebeurt door de firma Monument Goedleven en is een samenwerking tussen Kempens Landschap vzw, het gemeentebestuur en staat onder leiding van Karuur Architecten.

Nadat eind vorige maand de vissen van de vijvers werden gehaald, zijn de vijvers recent helemaal leeggepompt. “Na het verwijderen van het slib, kan het echte restauratiewerk starten: oeverbeschoeiingen hersteld, stenen trappenpartijen en sokkels van de standbeelden aanpakken en ook de standbeelden zelf worden verwijderd. Die worden weggehaald en elders opgeknapt”, legt schepen van Openbare Werken Francisco Sanchez (N-VA) uit.

De picturale tuin en de Franse vijvers, met beelden van bekende Vlaamse kunstenaars als Georges Minne, Rik Wouters en Ernest Wijnants, is ontworpen in 1928. Tot 1938 was het gehele domein eigendom van een intercommunale. Na ontbinding er van werd het park eigendom van de gemeente Boom. Sinds 1940 is het park als landschap geklasseerd omwille van zijn esthetische waarde.

© jb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER