Direct naar artikelinhoud
Veiligheidsraad

Overzicht van de beslissingen van de Veiligheidsraad: dit verandert er voor u

Volg hier live de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van 6 mei.Beeld Photo News

De Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen tegen het coronavirus deels versoepeld. Hieronder vindt u een overzicht van wat er voor u verandert.

en

• Sociaal contact

Het blijft nog steeds toegestaan om met twee mensen buiten te wandelen of te sporten.

Met Moederdag, nu zondag, wordt een eerste versoepeling van de sociale contacten toegelaten. Vanaf 10 mei mogen mensen maximaal 4 personen thuis ontvangen. Ook minderjarigen worden tot die 4 personen gerekend. En het moet telkens om dezelfde mensen gaan, verduidelijkt premier Wilmès. “Die mensen mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan.”

Kunt u nog volgen? Hier leggen we uit wat deze maatregel juist inhoudt

“U moet thuis ook fysieke afstand blijven bewaren. Als u een terras of een tuin heeft, zie mekaar bij voorkeur daar”, aldus Wilmès. “Er is geen bezoek toegestaan als een van de bezoekers of gezinsleden ziek is. We vragen ook bijzondere aandacht voor oudere of kwetsbare mensen. Dat systeem maakt het gemakkelijker een of meerdere personen op te sporen als een van hen besmet blijkt.”

Dit lost niet alles op, zegt Wilmès. “Je kan nog niet iedereen waar je van houdt, vastpakken of zien. Maar we gaan dit op de voet blijven opvolgen en zullen rekening houden met de fundamentele behoefte die we hebben.” 

• Winkels

Vanaf maandag 11 mei mogen de winkels opengaan. Er zal maar 1 klant per 10 vierkante meter voor maximaal een halfuur kunnen worden ontvangen. Het wordt sterk aangeraden dat iedereen mond- en neusbescherming draagt, maar er komt dus geen verplichting.

Boodschappen moeten we alleen blijven doen. Alleen minderjarigen en hulpbehoevenden mogen begeleid worden. “We blijven rekenen op uw gezond verstand”, zegt Wilmès. “Als het druk is in een winkel, ga dan terug naar huis. Er moet ook voorrang worden gegeven aan verzorgend personeel, ouderen en minder mobiele mensen.”

• Markten

Markten blijven verboden, behalve voedingskramen als ze de toestemming van de lokale overheden krijgen.

• Horeca en evenementen

In deze fase van de exitstrategie blijft de horeca voorlopig dicht. 

Samenscholingen, reizen en toeristische bezoeken blijven verboden. 

• Sport

Sportwedstrijden, zowel voor amateurs als professioneel, blijven verboden tot 31 juli.

• Mondmaskers

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht op het openbaar vervoer, en ook op luchthavens. Het is daarnaast sterk aanbevolen in winkels, en in elke situatie waarin de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden. “Maar zelfs met een masker moet u de veiligheidsafstand en hygiënevoorschriften áltijd respecteren”, zegt Wilmès.

Volgende fases

Er zijn nog geen beslissingen genomen over de volgende fases vanaf 18 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het openen van de kapsalons.

“Covid-19 blijft in ons leven aanwezig”, zegt Wilmès. “Het virus blijft mensen besmetten, er blijven mensen in de ziekenhuizen opgenomen worden en er blijven jammer genoeg mensen overlijden. We zullen dan ook niet aarzelen de maatregelen terug te draaien als de situatie opnieuw verergert.”

Maar “uw inspanningen hebben al een en ander mogelijk gemaakt”, bedankt de premier de bevolking opnieuw. “De inspanningen die u al weken doet, zijn uitzonderlijk. Een nieuwe stap in de afbouw is een bewijs dat uw inspanningen geloond hebben. Blijf goed voor jezelf en de anderen zorgen.”

Blijf overal op de hoogte

Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws. Of schrijf u in voor onze nieuwsbrieven.