© rr

Zo versoepelen onze buurlanden de maatregelen: Nederlanders naar de kapper, Duitsers op restaurant

Ook in onze buurlanden worden een aantal coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen Nederlanders volgende week zo goed als zeker weer naar de kapper en mogen restaurants op 1 juni weer openen. In Duitsland is dat al een week vroeger.

Thierry Goeman

OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist

In Nederland wordt de maatregel om met niet meer dan met drie mensen samen te komen alweer afgeschaft en uitgebreid naar tien personen, op voorwaarde dat de 1,5 meter afstand wordt gerespecteerd. Premier Mark Rutte zal dat vanavond aankondigen op een persconferentie. Daar zal hij ook aankondigen dat na het openen van de basisscholen op 11 mei ook kappers en mensen met andere contactberoepen volgende week terug aan de slag mogen, zo blijkt uit documenten die al uitgelekt zijn.

LEES OOK. Zo pakt de Nederlandse regering de versoepeling aan

Op 1 juni mogen restaurants, musea en podia weer open, mits de positieve ontwikkelingen van de afgelopen weken in het aantal besmettingen doorzetten.

Vanaf 1 juni zal ook het openbaar vervoer weer normaal rijden, maar zijn voor de gebruikers mondkapjes verplicht. Net zoals bij ons.

Terrassen en strandtenten kunnen per 1 juni weer open. Het is aan lokale autoriteiten om te bepalen in welke omvang.

Ook bepaalde buitensporten zoals golf en tennis mogen weer. En vanaf f 1 juli is kamperen in Nederland weer toegestaan en gaan ook vakantieparken open.

Duitsland

In Duitsland zullen de deelstaten zelf mogen beslissen over het versoepelen van de lockdown-maatregelen. Dat staat in een voorstel waarover de Duitse regering en de deelstaten akkoord zijn. Alle winkels zouden weer openen, amateursporten in open lucht mogen onder voorwaarden weer beoefend worden.

De deelstaten mogen zelf bepalen welke maatregelen ze opheffen, maar als er in een stad ‘meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen’ worden vastgesteld, wordt de versoepeling er meteen teruggedraaid. Dat blijkt uit een voorlopige tekst die werd opgesteld in aanloop naar het overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de premiers van die deelstaten.

De regering wil dat alle scholieren binnenkort weer naar school kunnen. Ook kunnen alle winkels weer open, zolang de strenge maatregelen worden nageleefd. Volgens de federale overheid is er genoeg vooruitgang geboekt om deze versoepelingen te steunen.

Deelstaat Beieren kondigde dinsdag al aan dat grote winkels en winkelcentra op 11 mei weer open mogen, restaurants volgen op 25 mei en hotels vanaf 30 mei.

Sporten is weer toegestaan, ook teamsporten mogen weer worden beoefend, zolang iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt en mensen elkaar niet aanraken.

De deelstaten zouden voorts zelf mogen beslissen over een geleidelijke opening van universiteiten, restaurants, bars, hotels, beurzen, schoonheidssalons, bordelen, theaters, fitnessstudio’s, bioscopen en discotheken.

Grote evenementen zoals festivals en sportevenementen, ook bijvoorbeeld straatfeesten, blijven nog verboden tot het einde van augustus.

Groot-Brittannië

De Britse premier Boris Johnson is woensdag voor het eerst sinds zijn besmetting met het nieuwe coronavirus weer in het parlement teruggekeerd. Hij beloofde een versoepeling van de anticoronamaatregelen. Maar belooft ook extra veiligheidsmaatregelen. Wellicht zal hij zondag de Britten toespreken.

Frankrijk

De Franse regering heeft de gezondheidsnoodtoestand met twee maanden verlengd, tot 24 juli. De nationale feestdag, 14 juli, zal dan ook in mineur worden gevierd dit jaar. Wel zouden de maatregelen vanaf 11 mei versoepeld worden.

Zo zouden mensen opnieuw de straat op mogen gaan zonder het speciale attest waarin ze moeten verantwoorden waarom ze dat doen.

De winkels zullen normaal op 11 mei opnieuw geopend worden, maar met strikte voorwaarden inzake het aantal mensen dat tegelijk binnenmag en hoeveel plaats die moeten hebben. Op het openbaar vervoer worden mondmaskers verplicht en mensen moeten voldoende afstand houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer