Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Stoffen mondmaskers voor alle Belgen worden uiterlijk op 24 mei geleverd, nog geen duidelijkheid over verdeling

Beeld van een eerdere levering van chirurgische mondmaskers in Peutie vanuit het buitenland, voor zorgverleners.Beeld AFP

Een contract voor de levering van textielen mondmaskers voor de Belgische bevolking is dinsdagavond genoticifeerd aan twee bedrijven uit België en Luxemburg. Zij zijn er contractueel toe verplicht de maskers uiterlijk op zondag 24 mei te leveren in de kazerne in Peutie (Vilvoorde). Dat meldt Defensie, dat van de federale ministerraad de opdracht heeft gekregen de levering van de mondmaskers te realiseren.

en

Vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte woensdagochtend al bekend dat de bestelling van 12 miljoen maskers dinsdagavond geplaatst is. Eerder riepen burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) en Kamerlid Michael Freilich (N-VA) op om de aankoopprocedure stop te zetten. Ze vinden dat die maskers te laat zullen komen.

Conformiteitstesten

Defensie meldt nu dat een Belgische en een Luxemburgse firma het contract voor de levering hebben binnengehaald. Het gaat om Tweeds & Cottons uit Gent en het Luxemburgse Avrox. “Deze twee bedrijven zijn verplicht om binnen de 7 dagen stalen ter beschikking te stellen om conformiteitstesten uit te voeren”, luidt het in een mededeling. “De levering is contractueel voorzien te Peutie en dit uiterlijk op zondag 24 mei.”

De betaling van de bestelling zal pas na de levering van de mondmaskers gebeuren “en op voorwaarde dat deze maskers conform zijn verklaard”.

Verschillende pistes

Over de manier waarop de mondmaskers zullen worden verdeeld, bestaat nog geen duidelijkheid. Daarvoor “worden door Defensie momenteel verschillende pistes verkend”, zo luidt het.