Direct naar artikelinhoud
TweedeverblijversUpdate

Tweedeverblijvers mogen pas vanaf 8 juni naar de kust komen: ‘Onmogelijk te controleren’

Tweedeverblijvers mogen pas vanaf 8 juni naar de kust komen: ‘Onmogelijk te controleren’
Beeld HLN

Het is volgens verschillende kustburgemeesters onmogelijk om het verbod op de komst van tweedeverblijvers nog te handhaven. “Ik wil niet tegen het advies van de Veiligheidsraad ingaan. Ik ben gewoon eerlijk en zeg dat dit niet te controleren is door de politie”, zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein. 

De kustburgemeesters hadden gevraagd om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw te mogen verwelkomen, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat dit pas in de derde fase, of dus pas vanaf 8 juni, toegelaten wordt.

Het is volgens de Oostendse burgemeester echter onmogelijk om dat te handhaven. “Mensen mogen gaan sporten, surfen, golfen en ze mogen aan hun boot werken. Je mag ook familie en vrienden bezoeken aan de kust, maar wij moeten blijven zeggen aan eigenaars dat ze niet mogen komen. Mijn politie kan dat simpelweg niet meer controleren”, zegt Tommelein.

Hij gaat naar eigen zeggen niet in tegen de Veiligheidsraad. “Het is de realiteit dat we het verbod op tweedeverblijvers door de versoepelingen niet meer kunnen handhaven. Ik stel dat alleen maar vast. Ik vind het jammer dat er niet gewacht werd op het overleg van de kustburgemeesters op 11 mei.”

Testcase

Volgens Tommelein kunnen de tweedeverblijvers dienen als een test voor de kust. “We kunnen enerzijds beperkingen opleggen. Zo zouden we kunnen zeggen dat mensen enkel mogen komen om herstellingen uit te voeren of hun eigendom te controleren. Anderzijds gaan ze ook niet plots met 10.000 in één keer komen. We kunnen de extra mensen gebruiken als een test voor de toeristen terug mogen komen. We zijn plannen aan het maken voor de winkelstraten, de zeedijk en heel wat andere plaatsen. We weten dat er een grote uitdaging op ons wacht.”

Uitpikken

“Er wordt nu streng gecontroleerd en nog merken we dat er tweedeverblijvers toekomen en dus tussen de mazen van het net glippen. Van zodra mensen vrij op bezoek kunnen komen bij elkaar, wordt het onmogelijk om daar de tweedeverblijvers nog uit te pikken”, zegt ook burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA). Dumery is daarom van plan om de voedingskramen op de markt toe te laten om zo de druk van extra inwoners op de supermarkten te verlichten.

Ook burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a) betwijfelt of de politie de regel nog kan handhaven. “Hoe meer de regels worden versoepeld, hoe meer we moeten rekenen op het gezond verstand van de mensen. Ik ga mijn diensten niet vragen het onmogelijke te doen. De focus van onze politiediensten zal eerder liggen op het controleren van social distancing en samenscholingen.”

Minister-president Jan Jambon was niet onder indruk in het VTM Nieuws. “Ik ken Bart Tommelein redelijk goed. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt. We zullen samen wel tot goede afspraken komen met de burgemeesters. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze worden geacht om de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad te volgen.”

Video wordt geladen...