Buurt niet te spreken over bouw van grootste toonzaal van Dovy Keukens: “Fijn voor mijnheer Muylle, maar niet voor de mensen die daar vlak achter wonen”

De werken zijn volop bezig en werden als gevolg van de coronacrisis maar even onderbroken. Begin 2021 moet de flagshipstore van Dovy Keukens klaar zijn voor opening. © Jaa

Dovy Keukens opent begin volgend jaar op de Bredabaan zijn grootste toonzaal van het hele land. Maar de bewoners van de achtergelegen villawijk De List zijn niet onder de indruk. Ze vrezen dat de deur nu openstaat voor veel meer van zulke grote winkels in hun achtertuin.

Jan Auman

“In Schoten zijn we aanwezig sinds 1995”, aldus Donald Muylle, de bekende zaakvoerder van Dovy Keukens. “De oude toonzaal had zijn tijd gehad. Daarom braken we hem af en bouwen we nu een ongezien mooie winkel waar we onze nieuwste modellen en keukentrends kunnen tonen in toonzalen van ruim 2.000 vierkante meter. We kiezen bewust niet voor de binnenstad, maar voor de rand van Antwerpen. De mensen moeten ons met de auto kunnen bezoeken. We hebben aan onze nieuwe toonzaal 26 ondergronds gelegen parkeerplaatsen voorzien.”

© Ypsilon Architecten

De gemeente had een eerste bouwaanvraag afgekeurd wegens te grootschalig. Jurgen Chys van Ypsilon Architecten stuurde de plannen bij en die kregen begin dit jaar wel groen licht van het schepencollege. “De bebouwde oppervlakte werd aanzienlijk verminderd. Achteraan is nu een zestien meter brede strook met zes meter hoge bomen voorzien als buffer tegen woonwijk De List”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA). “Het was geen eenvoudig dossier. We passen voor het eerst de nieuwe regels toe van het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘klein handelslint’. Vroeger waren hier alleen kmo’s toegelaten. Maar wat mij betreft is dit een heel mooi project. De toonzaal telt aan de straatzijde dan wel drie verdiepingen, achteraan is ze bewust lager. Met zijn acht meter reikt de winkel daar niet hoger dan een doorsnee woning.”

© Ypsilon Architecten

De Swaef onderstreept dat alle externe adviezen gunstig waren en dat er tijdens de twee openbare onderzoeken geen enkel bezwaar werd aangetekend. “Ik ben blij dat we ondernemerschap kunnen steunen met lokale werkgelegenheid tot gevolg.” In de nieuwe Dovy Keukens zullen 25 mensen werken.

Buurt niet tevreden

© Jan Auman

Buurtbewoner Jos Vanthienen had van de gemeente meer inspanningen verwacht om wijkvereniging De List, waarvan hij voorzitter is, actief bij de bouwaanvraag te betrekken. “Toevallig kwam ik op de allerlaatste dag van het openbaar onderzoek te weten wat ons boven het hoofd hangt. Een poging om nog bezwaar aan te tekenen via het omgevingsloket mislukte om onduidelijke redenen.”

De wijkvoorzitter blijft erbij dat de toonzaal te grootschalig is. “Het oude gebouw was slechts 5,6 meter hoog. Het nieuwe zal overal bovenuit torenen. Het wordt een echte blikvanger op de Bredabaan, waar nochtans al grote gebouwen staan. Dat is misschien goed voor mijnheer Muylle, maar niet voor de mensen die daar vlak achter wonen. De achterburen vrezen schaduw en lawaaihinder, onder meer door af- en aanrijdende wagens. Dit is een precedent. Andere ketens zullen nu ook hoger en groter willen bouwen.”

De Swaef erkent dat hij de wijkvereniging actiever had moeten opzoeken. “Maar we hebben proactief met hun bezorgdheden rekening gehouden”, zegt hij. Ook volgens Muylle hoeven de buren geen schrik te hebben. “We produceren hier niks. We tonen alleen. De inrit van onze verscholen parking ligt vooraan. Maar een massale toeloop zal het nooit worden. Met twaalf koppels tegelijk in onze toonzaal, zullen wij al heel tevreden zijn. Ze zullen van ons geen last hebben.”