Direct naar artikelinhoud
Laatste cijfersUpdate

Almaar betere cijfers: nu ook recorddaling op intensieve zorg

Almaar betere cijfers: nu ook recorddaling op intensieve zorg
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ons land tekent steeds betere cijfers op in de strijd tegen het coronavirus. Zowel het aantal nieuwe overlijdens als het aantal opnames in het ziekenhuis blijft onder de 100. Wel blijft het aantal besmettingen hoog.

en

Gisteren werden er nog 116 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, met 98 vandaag kennen we dus opnieuw een daling en gaan we weer onder de honderd. Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames is een van de belangrijkste indicatoren van de situatie van de corona-epidemie.

Door het hoge aantal ontslagen zijn nu in totaal nog 2.688 bedden bezet door Covid-19-patiënten (oranje lijn op de grafiek hieronder), gisteren waren dat er nog 2.849. In de ziekenhuizen werd de piek op 7 april bereikt, met meer dan 6.000 patiënten, dat cijfer is nu dus bijna gehalveerd. De daling op intensieve zorg betekent dat daar nu nog 538 patiënten liggen, na de piek van 1.285 patiënten op 9 april (rode lijn). 357 patienten worden beademd, een daling van 10.

Toch is het niet zo dat er in een klap meer dan honderd patiënten minder liggen op de afdelingen intensieve zorg, zoals vanmorgen eerst gemeld. Er blijkt namelijk gisteren een rekenfout gebeurd te zijn bij de telling van de ziekenhuizen in de provincie Luik. Doordat daar toen foutief plots dubbel zoveel patiënten werden geteld, bleef het Belgische totaalcijfer even hoog als de dag daarvoor (646). Vandaag rapporteerde Luik wel een juist cijfer, waardoor er ineens een forse daling leek te hebben plaatsgevonden. In plaats van een forse daling op één dag, vond er in werkelijkheid dus een geleidelijke daling verspreid over twee dagen plaats.

Er werden 80 nieuwe overlijdens geregistreerd, tegenover 110 gisteren. 40 mensen stierven in Vlaanderen, 31 in Wallonië en 9 in Brussel. Het totale aantal overlijdens stijgt daardoor tot 8.415 (zwarte lijn).

Met de 244 nieuwe ontslagen hebben sinds 15 maart 12.980 patiënten het ziekenhuis mogen verlaten (groene lijn).

Er zijn ook 639 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat wel een forse stijging is tegenover gisteren. Er werden 19.149 tests afgenomen. In totaal zijn er nu officieel meer dan 50.000 mensen in ons land besmet geraakt met het virus (51.420), al is dat cijfer sowieso een grove onderschatting.

Wat weten we over de overlijdens?

Van de 80 nieuwe doden overleden 37 mensen in het ziekenhuis en 43 in een woonzorgcentrum. In deze laatste groep werd 74 procent bevestigd door een COVID-test.

Van de in totaal 8.415 overleden personen, overleed 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,4 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (19 procent) als vermoede (81 procent) gevallen.