Van voetballen tot fitnessen: dit is het plan om de maatregelen rond sport te versoepelen

Als het van minister van Sport Ben Weyts afhangt, mogen we vanaf 18 mei weer wat uitbundiger sporten. Hij heeft een plan klaar dat vanaf september zelfs massa-evenementen zoals de 10 Miles toelaten. De minister hoopt dat de virologen volgende week hun fiat geven.

Nina Bernaerts

Het plan van Ben Weyts is allesomvattend en stipuleert exact wanneer wat is toegelaten. Het werd opgesteld door het kabinet van Weyts in samenspraak met de sportfederaties, Sport Vlaanderen, het Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid, Gezond Sporten Vlaanderen en de andere Gemeenschappen. “In plaats van een regeling te voorzien voor elke sport apart, hebben we één duidelijke logica: het doet er niet toe welke sport, maar hoe je sport. Op die manier kan je per periode aangeven hoe er veilig gesport kan worden”, legt de N-VA-minister uit.

De beslissingen werden volgens Weyts doorgegeven aan de GEES, het expertenteam dat de exitstrategie mee bepaalt. Zij buigen zich nu over de strategie. De minister hoopt dat deze volgende week op de Nationale Veiligheidsraad besproken zou kunnen worden.

Volgens Weyts is er in de eerste plaats geredeneerd vanuit de kinderen. “Zij zouden als eerste kunnen genieten van een verdere versoepeling”, klinkt het. “Het waren ook deze keer heel erg moeilijke keuzes. Ongetwijfeld zal het ook hier en te veel en te weinig, en te vroeg en te laat zijn. Maar op een bepaald ogenblik moet je verantwoordelijkheid durven nemen. De Veiligheidsraad moet dit plan nog bekijken. Of het ten uitvoer gebracht kan worden, hangt af van het advies van de virologen en de evolutie van de verspreiding van het virus.”

LEES OOK. De eerste stappen zijn gezet maar we zijn er nog lang niet: de volgende hordes om uit de lockdown te komen

Vanaf 18 mei

Mogen we weer sporten in groep in openlucht. Maximum met 20 man. Mits enkele voorwaarden: zo moet elke sporter 30 m² hebben. Op een basketbalveld van 28,5 bij 15,2 meter mogen dan 14 spelers tegelijk spelen. Op een voetbalveld mogen verschillende groepjes van 20 man trainen. Fysiek contact blijft verboden.

Vanaf 1 juni

Ook binnensporten mogen weer, hetzij maximaal met drie. Fitnesscentra bijvoorbeeld zullen dan drie personen mogen binnenlaten. Ook badminton, tafeltennis en indoor tennis mogen dan opnieuw. Baantjes trekken in het zwembad zou ook worden toegelaten.

Vanaf 15 juni

Indoortraining voor ploegsporten zijn weer toegelaten. Hooguit 20 personen tegelijk en contact moet vermeden worden.

Vanaf 1 juli

Alles mag maar moet binnen het team gehouden worden. Zo kunnen ook contactsporten opnieuw opstarten. Judo, karate, worstelen kan dus opnieuw, maar wel binnen hetzelfde team. Wedstrijden tussen clubs blijven verboden.

Vanaf 1 augustus

Er mogen opnieuw wedstrijden doorgaan. Zowel de voetbalcompetitie als de dorpsloop. Er mogen maximum 2.000 mensen samenkomen. Social distance blijft aan te raden maar is geen idee-fixe meer.

Vanaf 1 september

Mogen er opnieuw massa-evenementen doorgaan. De Memorial Van Damme, 10 Miles, de Antwerp marathon zouden dan terug kunnen plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer