Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegd

Contactonderzoeker of oplichter? Zo kent u het verschil

Contactonderzoeker of oplichter? Zo kent u het verschil
Beeld Getty Images

Vanaf 11 mei kunt u opgebeld worden door contactonderzoekers van de Vlaamse overheid. Callcentermedewerkers worden ingezet om in kaart te brengen met wie een Covid-19-patiënt de dagen ervoor in contact kwam. Maar hoe weet u zeker dat u geen oplichter aan de lijn hebt?

Het telefoonnummer

Er zijn een aantal zaken waaraan u een echte contactonderzoeker kunt herkennen. Eerst en vooral: het telefoonnummer. Het nummer 02/214.19.19 is het enige nummer dat hiervoor gebruikt wordt. “Wie opgebeld wordt, zal altijd dat nummer zien verschijnen”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dat is de beste garantie.” 

Er kunnen ook sms’en verstuurd worden vanuit het nummer 8811. U kunt beide nummers best nu al in uw gsm opslaan. Dan hoeft u ze niet te onthouden.

De timing

Niet alleen aan het nummer, maar ook aan de timing kunt u afleiden of het om een echte contactonderzoeker gaat. “Wanneer u positief getest bent op Covid-19, wordt u kort daarna – de dag zelf of de dag nadien – gecontacteerd”, zegt Moonens. “Als u drie weken erna gebeld wordt, is het geen telefoon van ons callcenter.”

De vragen

De contactonderzoeker heeft op voorhand wat informatie gekregen van uw huisarts, zoals uw geboortedatum, woonplaats en soms uw e-mailadres. Hij zal vooral vragen over uw contacten van de afgelopen dagen stellen, om die in kaart te brengen. Hij kan daarnaast ook vragen welk beroep u uitoefent, om zo te vermijden dat u een risicogroep besmet. “Als u vragen krijgt over bankgegevens of wachtwoorden moet u meteen ophangen”, waarschuwt Moonens. 

Nog geen weet van oplichters

“Momenteel hebben we nog geen weet van oplichters”, zegt Moonens. “We moeten er wel voor zorgen dat dat soort wantrouwen niet in de weg komt te staan van het contactonderzoek. Het is belangrijk dat mensen willen meewerken wanneer ze gecontacteerd worden. Ze mogen er niet vanuit gaan dat ze een bedrieger aan de lijn hebben.” 

De contactonderzoekers krijgen een online cursus met slides, video’s en cursusmateriaal met daarin uitleg over Covid-19, hoe ze het vertrouwen kunnen winnen en hoe ze mensen kunnen motiveren om mee te werken aan het onderzoek.

Moonens geeft nog een belangrijke boodschap mee: “Het is heel belangrijk dat mensen die ook maar de minste klachten vertonen meteen naar de huisarts bellen. Ze kunnen en zullen getest worden. Zodra iemand positief test, geeft de huisarts de nodige gegevens door aan de onderzoekers zodat het contactonderzoek van start kan gaan.”