Topman Samsung zoekt opvolger buiten de familie, maar experts reageren sceptisch

Bij het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung zal de leiding over het concern niet langer automatisch naar de volgende generatie van de oprichtersfamilie worden doorgegeven. Jae-yong Lee, vicevoorzitter en de facto leider van Samsung, heeft immers beloofd dat zijn kinderen niet zomaar de leiding over het bedrijf zullen overnemen.

Samsung werd op het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw door de grootvader van Jae-yong Lee opgericht. Sindsdien is het management van het bedrijf steeds in handen van de familie Lee gebleven. Daaraan zou nu een einde kunnen komen, maar de beloftes van de vicevoorzitter worden op heel wat scepticisme onthaald.

Vrijblijvend

Critici wijzen erop dat de uitspraken van Jae-yong Lee (50) geen enkel bindend karakter hebben. ‘Er is niets dat hem kan verplichten om die beloftes in te vullen,’ aldus Park Sang-in, professor corporate governance aan de Seoul National University.

‘Dit zijn niet meer dan lege beloftes. Het duurt wellicht nog twintig jaar vooraleer een opvolging aan de orde is. Er kan ook geen enkel bindend engagement worden gebruikt om dan de aanduiding van een externe opvolger te verplichten.’

‘Indien Lee daadwerkelijk de familiecontrole over Samsung wil opgeven, moet hij duidelijk maken op welke manier de familieholding de aandelen van het bedrijf van de hand zal doen,’ zegt ook Kim Woo-chan, professor economie aan de Korea University. ‘Een voorbeeld is Bill Gates, die ook zijn belangen in Microsoft heeft verkocht.’

Strategie

Met het nieuwe opvolgingsbeleid zou Samsung zich meer volgens een westers model organiseren. In westerse bedrijven is er immers vaak een duidelijke scheiding tussen het aandeelhouderschap en het management.

Jae-yong Lee verontschuldigde zich ook voor een reeks fraudeproblemen waarin het concern de voorbije periode verzeild is geraakt. Hijzelf liep eerder een gevangenisstraf op omdat het bedrijf steekpenningen had betaald aan medewerkers van voormalig president Park Geun-hye, die zelf wegens corruptie en machtsmisbruik werd afgezet. Hij kwam echter na korte tijd weer vrij.

De critici zeggen te vermoeden dat ook die verontschuldigingen vooral een legale verdedigingstactiek vormen. Een Zuid-Koreaanse rechtbank moet zich immers nog over een corruptiedossier ten laste van Samsung uitspreken. Een veroordeling zou voor Jae-yong Lee in een lange gevangenisstraf kunnen uitmonden.

Meer