Direct naar artikelinhoud
Sociale contacten

Experts roepen op: ‘Nu gaan we vooral onze eigen politie moeten spelen’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Volg de nieuwe maatregelen strikt op. Dat is de boodschap van virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht, intensivist Geert Meyfroidt en Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exit uittekent. Het is de enige manier om een rampzalige opflakkering van het virus te voorkomen, benadrukken ze in een filmpje van VTM Nieuws. We moeten het dus bij vier nieuwelingen in onze bubbel houden, en zeker niet meer.

Video wordt geladen...

“De nieuwe regel van vier”, zoals viroloog Marc Van Ranst hem noemt, “is niet eenvoudig” om op te volgen. De experts, die we al enkele weken dagelijks op televisie zien verschijnen en die ons mee door de coronacrisis loodsen, zijn zich daar allemaal heel erg van bewust. “Maar het is maximum dat we konden doen op dit moment”, aldus nog Van Ranst. 

“Tijdens de lockdown was er de politie om te zeggen wat mocht en wat niet mocht. Maar nu gaan we vooral onze eigen politie moeten spelen”, zegt Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep. Zij vraagt ons om onze burgerzin en ons gezond verstand aan te spreken. 

“Het virus is nog lang niet verdwenen. Het blijft een gevaarlijk beest, we mogen dit echt niet te veel vrijheid en ruimte geven. Anders gaat het ons opnieuw aanvallen”, waarschuwt Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano, ons duidelijk.

“Een opflakkering van de Covid-epidemie voor ons zou een ramp betekenen, voor de artsen en verpleegkundigen, maar vooral voor de patiënten”, weet Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven.

“Grote feesten wensen we iedereen toe, maar daar is het nu écht nog wat te vroeg voor”, vat Vlieghe het samen. “Dat zou echt heel gevaarlijk zijn.”

Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Steven Van Gucht en Geert Meyfroidt.Beeld VTM Nieuws