Ook tijdens de lockdown raakten veel Belgen besmet: 6 procent heeft antistoffen

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het aantal Belgen met antistoffen tegen het nieuwe coronavirus is tussen eind maart en midden april van 3 naar 6 procent gestegen. Dat blijkt uit de twee ronde van het grote bloedonderzoek van de UAntwerpen.

agg

Ondanks de lockdown raakten dus nog eens honderdduizenden Belgen besmet. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme, die mee het onderzoek leidt, springen er twee leeftijdsgroepen uit, de 20 tot 30-jarigen en de 80-plussers. “Deze 6 procent illustreert de ‘clusterepidemiologie’”, zei Van Damme in De Afspraak. Het virus verspreidt zich in clusters, wie zich in zo’n cluster bevindt - bijvoorbeeld een getroffen woon-zorgcentrum - heeft als het ware pech. Van Damme had nog een ander voorbeeld: “We zien een verhoogde transmissie bij zangkoren. Daar zitten mensen kort op elkaar en gaan ze luid zingen. Dit leert ons dat leuke evenementen, feesten, niet mogelijk zijn met dit virus.”

Met 6 procent komen we niet in de buurt van de zogeheten groepsimmuniteit waardoor het virus zich niet meer in de samenleving kan verspreiden. Daarvoor moet minstens 60 procent van de bevolking immuniteit hebben opgebouwd. “Heel Europa is hier intussen van overtuigd dat dit niet zal lukken”, zegt Van Damme.

Over drie weken publiceert de universiteit de derde meting. “Het is afwachten of we dan opnieuw met enkele procenten stijgen. Over 6 weken wordt het interessant. Dan zien we de impact van de versoepeling. Mogelijk raken dan meer mensen besmet, maar het kan ook bevestigen dat mensen ondanks de versoepeling toch voorzichtig zijn. Dat zou fantastisch zijn en tonen dat we goed bezig zijn..”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen