AP
Volledig scherm
© AP

Econoom Peter De Keyzer waarschuwt voor jarenlange gevolgen van economische schok: "Vergelijk het met een nucleaire explosie”

De coronacrisis zorgt voor de grootste economische schok sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Dat heeft econoom Peter De Keyzer donderdag gezegd tijdens een hoorzitting van de Commissie Economie van het Vlaams parlement. "Vergelijk het met een nucleaire explosie. De flits hebben we nu gezien, wat volgt is de schokgolf, met de impact op de bedrijven. En daarna komt de straling, die nog jarenlang gevolgen zal hebben voor de begroting en op geopolitiek vlak." De Keyzer waarschuwt de overheid om bij de aanpak van de crisis "niet dezelfde fouten te maken als bij de oliecrisis van de jaren 70".

22 reacties

  • jan geens

    4 jaar geleden
    @Sven Stolk. Je weet toch wat je dan uiteindelijk hebt als er gewoon maar bijgedrukt wordt? Bedrukt papier ! ga maar eens kijken in bv Venezuela wat een economisch wonder je dan hebt . Ik denk dat het er tegenwoordig moeilijker is aan een m2 wc papier te geraken dan aan een m2 geld.
  • An Vanden Bossche

    4 jaar geleden
    Mr Ooijen: u heeft gelijk. Dat spaargeld staat te rotten, zonder opbrengst. Wat België moet doen is een beter kader scheppen voor investeringen, zodat spaarders beter en meer investeren, op vrijwillige basis uiteraard. Een win-win situatie creeren dus. De investeerder krijgt dan een opbrengst ipv niks als spaarder. De overheid int belastingen op die opbrengsten, waar ze nu niks int, want de intrest is 0. De maatschappij wint bij meer werkgelegenheid.
  • Davy Geysens

    4 jaar geleden
    Een correcte analyse, maar wel uitgaand van het allerslechtste scenario. Als het bij een eerste golf blijft dan loopt het vermoedelijk niet zo'n vaart. Indien niet, tja dan wil ik me niet inbeelden wat er gebeurt als Italië failliet gaat... Langs de andere kant: wat is het probleem? Hoeveel staat er weeral op de Belgische spaarboekjes? 270 miljard € of zoiets? Activeer dit spaargeld nu eindelijk op een intelligente manier via investeringen in de Belgische economie.
  • Dirk Vregels

    4 jaar geleden
    Nu gaan al veel Belgen over de grens voor hun boodschappen en overige aankopen en bij ongeacht welke prijsverhogingen gaan dit er heel veel worden.
  • An Vanden Bossche

    4 jaar geleden
    Peter De Keyser ziet de dingen klaar. Dingen werden niet alleen in de jaren 70 verkeerd aangepakt, die verkeerde aanpak is herbegonnen sinds ongeveer de invoering van de euro. Massale aanwervingen bij de overheden, ongeveer 400.000 mensen extra sindsdien. Exponentiële stijging van de sociale uitgaven. Stopzetting van de investeringen, in het bijzonder wegeninfrastructuur. De juiste taxshift is wat hij beschrijft en Nl heeft gedaan: NL zit er goed voor. In België werd de taxshift een taxlift.