Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisVersoepeling maatregelen

Honderdduizenden extra besmettingen tijdens lockdown maken experten bezorgd

Zodra mensen elkaar te veel opzoeken, krijgt het virus weer kans.Beeld Benoit De Freine

Na de toelating om thuis vier personen te ontvangen, mogen we nu ook weer op bezoek gaan in de woon-zorgcentra. En dat terwijl het virus tijdens de lockdown welig is blijven tieren. Experts houden hun hart vast voor een mogelijke heropflakkering. ‘Het gevoel van gevaar is weg.’

Plots gaat het snel met de afbouw van de coronamaatregelen. Vanaf 18 mei mogen ouderen in woon-zorgcentra weer bezoek ontvangen, zo heeft  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) beslist. Nog steeds met mondmaskers en zonder omhelzingen, maar toch is dit een belangrijke mijlpaal. Drie weken geleden brak er nog een storm van protest los toen de Nationale Veiligheidsraad bezoek in de centra wilde toelaten.

Het bezoek aan ouderen is niet de enige versoepeling die op komst is. Vanaf zondag mogen we vier personen bij ons thuis ontvangen, zolang dat steeds dezelfden zijn. Een maatregel die onmogelijk te controleren valt en die dus heel wat burgerzin vergt. Een dag nadien gaan de winkels weer open. En nog eens vier dagen later, op vrijdag 15 mei, trekken de scholen zich weer op gang.

Honderdduizenden besmet tijdens lockdown

Lopen we niet te hard van stapel? Gisteren werden in ons land nog 639 nieuwe besmettingen vastgesteld. In 24 uur stierven 80 patiënten. Het aantal Belgen met antistoffen tegen het coronavirus lag midden april op 6 procent, tegenover 3 procent eind maart, zo blijkt uit een studie van epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). Dat wijst erop dat het virus tijdens de lockdown nog honderdduizenden Belgen heeft besmet. Vooral bij 80-plussers en 20- tot 30-jarigen. Het toont aan dat we erg voorzichtig moeten zijn met het lossen van de maatregelen.

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) maakt zich zorgen. “Als ik hoor hoe mensen de vierpersonenregel op allerlei creatieve manieren interpreteren, dan is het duidelijk dat we de boodschap echt niet begrepen hebben”, zegt hij. “Het doet me denken aan de reacties in maart, toen we evenementen boven de 1.000 toeschouwers verboden. Toen maakten sommigen er ook een sport van om 999 mensen uit te nodigen.”

Het verschil is dat we in maart nog schrikwekkende beelden uit Italië zagen. “Nu is het gevoel van gevaar weg, en daarmee ook het momentum”, vreest Goossens. Virologen beseffen dat de overheid nu gehoor moet geven aan de vraag voor meer sociaal contact en een heropstart van de economie. Toch zijn ze bezorgd over de mogelijke impact van de versoepelingen. “Het virus blijft een gevaarlijk beest”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano.

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) maakt zich zorgen. 'Als ik hoor hoe mensen de vierpersonenregel op allerlei creatieve manieren interpreteren, dan is het duidelijk dat we de boodschap echt niet begrepen hebben.'Beeld VTM Nieuws.

Lokale uitbraak

Ook in het noorden van de provincie Antwerpen zit de schrik erin. Een arts van het AZ Klina in Brasschaat postte gisteren op Facebook de melding dat de regio eigenlijk nu pas zwaar getroffen wordt. Dat werd nog versterkt door de vaststelling dat het aantal opgespoorde besmettingen deze week opvallend hoger blijkt te liggen in Noord-Antwerpen.

Volgens experts is die vrees nog wat voorbarig. “Huisartsen hebben deze week de opdracht gekregen om zoveel mogelijk coronatests uit te voeren, maar in de ene regio verloopt die opstart sneller dan in de andere”, zegt Van Gucht. Hoe hoger het aantal tests, hoe meer positieve cases. Ook de evolutie van het aantal ziekenhuispatiënten wijst volgens Goossens nog niet meteen op een lokale uitbraak.

De kans is wel groot dat we de komende maanden opflakkeringen zullen zien. Volgens de experts wordt het de kunst om die brandhaarden telkens zo snel mogelijk te blussen. Alleen al daarvoor is het nu belangrijk om elk overbodig risico te vermijden.