© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

© Jef Gabriels

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Kapelletjestocht in Boxbergheide

In Boxbergheide was het een traditie dat in de maand mei buren op vrijdagavond even samenkwamen aan hun kapelletjes. Dit jaar kan dat niet omwille van de coronacrisis. De vindingrijke Boxbergers vonden er iets op.

Jef Gabriels

In Boxbergheide en nauwe omgeving zijn er tal van kapelletjes. Op het Heideblomplein, tegenover De Schalm prijkt de 'veldkapel' van 1951. De oorspronkelijke 'Lieve Vrouw van Landwaarts' en het oorspronkelijke Barbarabeeld zijn korte tijd na de plaatsing op mysterieuze wijze verdwenen. Tegenwoordig staat er een beeld van O.-L.-Vrouw, Ster der zee en een Barbarabeeld van de Genkse kunstenaar Raf Mailleux uit 1958.

In de Gracht, op de hoek met de Spoorstraat, bevindt zich een kapelletje, toegewijd aan O.-L.-Vrouw van Banneux, in Klotbroek aan de Wetzandstraat werd de Lourdesgrot uit 1960 door de buurtbewoners in 2014 heropgebouwd en op de hoek van Heiweier en Kneippstraat heeft een Lievevrouw van Lourdes het gezelschap van Sint-Jozef. Ook in de kerk boven op de berg vind je meerdere Lievevrouwenbeelden, waaronder een uit eik gesneden Maria aan het Kruis van Raf Mailleux (1956).

In deze coronatijd mogen de mensen niet in groep samenkomen. Ze mogen dus ook niet meer zoals in het verleden op vrijdagavond een weesgegroetje komen bidden en een babbeltje slaan aan hun kapel of grot. De parochiale werkgroep heeft er echter iets op gevonden. Aan elk kapelletje en ook aan de grot zijn enkele bezinningsteksten opgehangen. Wie wil kan dus even komen verwijlen bij het kapelletje of een wandeling maken naar meerdere kapelletjes, uiteraard met in acht name van de coronaregels. En ook de kerk is open van half tien tot twaalf in de voormiddag en van drie tot zes in de namiddag. Als je wil kan je daar zelfs een kaars laten branden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer