Positieve trends: 591 nieuwe bevestigde gevallen, 107 sterfgevallen

Er vielen de afgelopen 24 uur opnieuw meer dan honderd doden. Het Nationaal Crisiscentrum ziet wel twee positieve trends: griepklachten en werkverzuim liggen opnieuw op het niveau van voorgaande jaren.

mg

Het Nationaal Crisiscentrum deelt de cijfers van de afgelopen 24 uur mee, er zijn 591 nieuwe bevestigde covid-19-gevallen geteld, waarvan 362 in Vlaanderen, 143 in Wallonië en 57 in Brussel. Over 29 mensen zijn er geen gegevens beschikbaar over de woonplaats. Van die 591 bevestigde gevallen, werden er 160 vastgesteld in de woonzorgcentra. In totaal staat de teller voor ons land op 52.011. 'De voorbije zeven dagen is de trend van het aantal nieuwe besmettingen nog steeds dalend, het neemt af met ongeveer vijf procent per dag', zei viroloog Steven Van Gucht hierover tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.Er zijn sinds gisteren 107 sterfgevallen te betreuren, er vielen 39 doden in de ziekenhuizen, in de woonzorgcentra 63. In totaal eiste covid-19 al 8.521 levens in ons land. 'De trend is ook hier nog steeds dalend en neemt af met ongeveer vijf procent per dag', legde van Gucht uit.

Er werden de afgelopen 24 uur 108 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 221 mochten het ziekenhuis dan weer verlaten. Het aantal ingenomen bedden op intensieve zorg is gedaald met 34, in totaal liggen 508 mensen op intensieve zorg.

Nieuwe indicatoren

Omdat de ziekenhuiscijfers late indicatoren zijn van de evolutie van corona, omdat mensen pas gemiddeld twee weken na de besmetting worden opgenomen, kijken de experts ook naar andere indicatoren om het virus te bestuderen.

'De ziekenhuiscijfers zijn late indicatoren, het is ook belangrijk dat we bijkomende factoren volgen die vroegere signalen geven', zei Van Gucht. 'Een van de bijkomende factoren is de afwezigheid op het werk wegens ziekte. Rond medio maart was er een duidelijke piek in het ziekteverzuim bij de Belgische ambtenaren, ondertussen is dat verdwenen. Dat is interessant, dat toont dat er niet meer dan normaal mensen ziek zijn bij de Belgische bevolking.'

Een tweede indicator die een vroeg signaal kan geven is de evolutie van het aantal raadplegingen bij de huisarts voor griepachtige aandoeningen. 'Momenteel zitten we ongeveer aan 89 raadplegingen per honderdduizend inwoners voor griepachtige klachten bij huisarts, dat is een laag cijfer en zakt nog verder', zei Van Gucht. 'Het evolueert in de goede richting.'

Contactonderzoek

Van Gucht licht de toekomstige organisatie van het contactonderzoek toe. 'Dat is heel belangrijk om te verhinderen dat het virus verder kan verspreiden', zei hij. De methode die zal worden gebruikt is niet nieuw, maar wordt al gebruikt bij ziektes zoals mazelen en tuberculose. 'Nu gaan we dit uitvoeren voor covid-19 op veel grotere schaal.'

Alles begint met iemand die ziek wordt, die symptomen heeft zoals plotse erge vermoeidheid, plotse spierpijn, het verlies van geur en smaak, koorts, hoesten en waterige diarree. 'Dat zijn alarmsignalen, dan is het belangrijk dat u onmiddellijk thuisblijft en uw huisarts belt', waarschuwde Van Gucht.

De huisarts beslist om de patiënt al dan niet te laten testen. Wie effectief besmet is met covid-19, moet ook de huisgenoten aanmanen om thuis te blijven, omdat ze dicht contact hebben gehad, en waarschijnlijk ook besmet zijn.

Als de test positief blijkt, bent u effectief besmet. De huisarts zal vragen om uw nummer te mogen doorgeven aan een contactonderzoeker. Die persoon zal dan contact opnemen via het nummer 02/214.19.19 of via een sms met het nummer 8811. De onderzoeker zal dan in samenwerking met de patiënt een lijst overlopen met de contacten die de zieke persoon heeft gehad, vanaf twee dagen voor de eerste symptomen. 'Mensen kunnen reeds besmettelijk zijn vanaf twee dagen voor de eeste symptomen uitbreken, en ze blijven besmettelijk zeven dagen na de eerste symptomen', legde Van Gucht uit.

De onderzoeker zal de contacten op basis van de lijst opbellen, met de boodschap dat die persoon in contact kwam met een besmette persoon. De identiteit van de patiënt blijft altijd geheim. Dichte contacten worden gevraagd om extra op te letten, als er een hoog risicocontact was, moet de contactpersoon twee weken thuisblijven. 'De enige goede manier om te vermijden dat mensen andere mensen besmetten, is door dit contactonderzoek. Dan kan u op voorhand al weten dat u mogelijk besmet bent, en dat u contact met anderen moet mijden', zei Van Gucht. 'Dat kan een grote impact hebben op het vermijden van de verdere verspreiding van het virus.'

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat elk gezin, dus mensen die onder één dak wonen, vanaf zondag 10 mei tot vier mensen mogen ontvangen. Viroloog Steven Van Gucht legt nog eens uit hoe we dat moeten interpreteren. Lees hier meer.

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips