29 jaar cel gevorderd voor roofmoordenaars van Leopoldine De Decker (76)

© BELGA

Het openbaar ministerie heeft vrijdag 29 jaar cel gevorderd voor Branko Stankovski (25) en Daniel Florojkic (31). De Antwerpse assisenjury had hen donderdagavond schuldig bevonden aan de roofmoord op Leopoldine De Decker (76). Voor opdrachtgevers Pieter Vermeersch (27) en Guus Wyns (38) werd respectievelijk 15 en 3 jaar cel geëist. Vermeersch werd schuldig bevonden aan diefstal mét geweld, Wyns aan gewone diefstal.

jvh

Leopoldine De Decker werd op 17 mei 2013 gedood tijdens een overval in haar appartement aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. Haar lichaam werd een dag later aangetroffen. Ze was aan handen en voeten gekneveld en haar neus en mond waren dichtgeplakt met tape, waardoor ze geen lucht meer had gekregen.

“Een compleet onschuldig slachtoffer werd geliquideerd omdat een zootje ongeregeld op zoek was naar geld”, zei advocaat-generaal Björn Backx. “Ze stierf een gruwelijke dood. Leopoldine werd verrast en overdonderd door Stankovski en Florojkic, geïmmobiliseerd en verstikt door de tape rond haar gezicht. En dat allemaal voor een buit die nauwelijks iets voorstelde: een plastic kinderhorloge en een potje met kleingeld, omdat ze verkeerde info hadden gekregen over een kluis die er niet was. Dat maakt deze feiten er alleen nog bitterder op.”

Backx zag voor Branko en Daniel geen enkele verzachtende omstandigheid. Voor Pieter was er eentje: schuldbesef en het begin van spijt. Wat Guus betrof, zag hij enkele elementen, zoals zijn blanco strafblad, die de jury in overweging kon nemen.

Tot slot vond de advocaat-generaal ook dat een beperkte overschrijding van de redelijke termijn aanvaard kon worden, omdat er sinds de feiten al zeven jaar verstreken zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen