Direct naar artikelinhoud
CoronavirusImmuniteit

Eerste Belgische coronapatiënt blijkt geen antistoffen te hebben: ‘Ik was veilig, dacht ik’

Philip Soubry verliet op zondag 16 februari het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis na elf dagen quarantaine. Hij was de eerste coronapatiënt in ons land.Beeld Photo News

Drie maanden geleden was Philip Soubry (54) nog de enige Belg die besmet was met het coronavirus. Na elf dagen quarantaine verliet hij het ziekenhuis als ‘de veiligste persoon van België’. Al is Soubry vandaag helemaal niet immuun, zo wijst een test uit. Hij kan het virus dus opnieuw krijgen. 

Soubry was de eerste coronapatiënt in ons land nadat hij begin februari met een tiental andere Belgen vanuit de Chinese stad Wuhan, die toen in lockdown ging, gerepatrieerd werd. Het hele gezelschap testte bij aankomst in ons land negatief op Covid-19, behalve Soubry die zich toen erg verbaasde over de uitslag - “Ik heb geen idee waar ik het virus heb opgelopen", zei hij. Hij kwam in het Brusselse Sint-Pieterziekenhuis terecht - op dat moment een van de twee referentieziekenhuizen in ons land - en werd er elf dagen in quarantaine gehouden. Ziek is hij nooit geweest: hij had geen kuchje, geen loopneus, geen koorts en was al zeker niet kortademig. 

“Nu pas besef ik dat ik geluk heb gehad”, zegt hij. “Ik ben niet meer van de jongste en neem medicatie voor het hart.” Dinsdag onderging Soubry een test om te kijken of hij antistoffen tegen het virus had aangemaakt. “De uitslag was twee keer negatief: ik heb dus geen corona, maar opvallender: ik blijk ook niet immuun. Gelukkig let ik altijd goed op en draag ik al weken een mondmasker. Ik ben wel al bij mijn ouders langsgeweest.”

Professor Katrien Lagrou, hoofd van het lab voor klinische microbiologie aan het UZ Leuven, bevestigt dat de testen die in België op de markt zijn betrouwbaar zijn. “Ik spreek liever van een antilichaamtest in plaats van een immuniteitstest”, zegt ze. “Zelfs als er antilichamen worden gevonden bij iemand die besmet is geweest, wil dat nog niet zeggen dat die persoon ook daadwerkelijk immuun is tegen het virus.” 

Het is goed mogelijk dat wie nooit koorts heeft gehad of nooit ernstig heeft gehoest ook nooit antistoffen heeft ontwikkeld en het virus dus nog kan krijgen
Professor Katrien Lagrou

In Soubry’s bloedstaal waren zelfs géén antistoffen te vinden. “Dat komt allicht omdat hij niet ziek is geweest en het virus dus asymptomatisch heeft doorgemaakt”, vervolgt de professor. “Eerdere studies naar antistoffen werden gedaan bij patiënten die ernstig ziek zijn geweest en gehospitaliseerd zijn. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid inderdaad antistoffen had opgebouwd. Sowieso zijn de resultaten beperkt: er zijn tout court heel weinig mensen getest.”

“Het kan dus toeval zijn dat Soubry niet immuun is”, besluit ze, “maar het is even goed mogelijk dat wie nooit koorts heeft gehad of nooit ernstig ziek is geweest, zoals hij, ook nooit antistoffen heeft ontwikkeld en dus een tweede keer drager kan zijn. Dat hij ooit antistoffen heeft aangemaakt en die nu al uit zijn lichaam verdwenen zouden zijn, lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Niemand die het voorlopig zeker weet. Er moet nog heel veel onderzoek naar gebeuren.”

Soubry zelf hoopt snel terug naar China te kunnen, bij zijn vrouw die hij al drie maanden niet meer heeft gezin. “We videobellen wel elke dag, maar ik mis haar. Net als het eten en mijn spullen. Ik heb hier zelfs nieuwe kleding moeten kopen.”