Steven Van Gucht geeft meer uitleg bij afspraken: “Spreek niet af met vier mensen uit vier verschillende huishoudens”

Bij de geleidelijk heropstart van sociale contacten, wordt afgeraden om af te spreken met vier mensen uit verschillende huishoudens. “Kies bij voorkeur voor mensen uit het hetzelfde gezin”, zo verklaarde viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie van het crisiscentrum.

jvh

De Nationale Veiligheidsraad laat toe dat elk gezin vanaf zondag vier bezoekers ontvangt. Het moet wel steeds gaan om dezelfde vier mensen, die bovendien niet bij anderen op bezoek kunnen gaan.

Bij die eerste stap in het heropstarten van de sociale contacten wordt aangeraden om niet met vier mensen van verschillende gezinnen af te spreken, zo benadrukte Van Gucht. “We raden aan om af te spreken met leden van één ander gezin. Dus kies goed het huishouden waarmee u afspreekt. Dat huishouden moet dan ook kiezen voor uw huishouden. En blijf dan binnen die vaste kring. Anders wordt het netwerk in één keer enorm uitgebreid, en zo zullen de mogelijkheden voor het virus om zich te verspreiden sterk toenemen.”

Afstand

Voorts zegt Van Gucht dat tijdens het bezoek de basisregels nog altijd gerespecteerd moeten worden. Afstand houden en handhygiëne blijven dus cruciaal. Als de afstand niet gerespecteerd kan worden, is een mondmasker aangeraden. De viroloog zegt dat volgens die regels bezoeken aan grootouders toegelaten zijn, maar dat het niet de bedoeling is om hen in te schakelen om op kinderen te passen.

De twee mensen met wie sporten in buitenlucht wordt toegelaten, mogen uit een andere “bubbel” komen. Maar het moeten dan wel altijd dezelfde twee mensen zijn, klinkt het nog. En ook daar moet afstand worden bewaard.

“Geen vrijgeleide”

“Deze versoepeling mag niet worden gezien als een vrijgeleide om ongelimiteerd af te spreken met vrienden en familie”, benadrukt ook Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Als we dat zouden doen, geven we het virus opnieuw vrij spel.”

“Sommige van die maatregelen zijn moeilijk te controleren, maar we hebben wel controle over ons eigen gedrag”, aldus Stevens. “Meer dan ooit zal ons gedrag de curve bepalen. We rekenen op solidariteit en burgerzin van iedereen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen