Van Gucht: “Contactonderzoek heel belangrijk om verdere verspreiding virus te verhinderen”

Steven Van Gucht © Photo News

Het contactonderzoek waarmee maandag gestart wordt is erg belangrijk om te verhinderen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden onder de bevolking. “Het is de enige goede manier om te verhinderen dat mensen anderen al besmetten voor ze symptomen krijgen”, zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht vrijdag tijdens een persconferentie.

jvh

Vanaf maandag zullen contactonderzoekers besmette personen opbellen, om met hen een lijst op te stellen van mensen met wie ze in contact kwamen. Het zal gaan om hun contacten vanaf twee dagen voor het begin van de symptomen, legde Van Gucht uit. “Mensen kunnen twee dagen voor de eerste symptomen uitbreken al besmettelijk zijn, en blijven vervolgens besmettelijk tot zeven dagen na het begin van de symptomen.”

De mensen op de lijst waarmee een “hoogrisicocontact” plaatsvond, zullen gevraagd worden twee weken thuis te blijven en zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden. “Zo kan je op voorhand al weten dat u mogelijk besmet bent en dat u contact met anderen moet mijden. Dit kan een grote impact hebben op het vermijden van verdere verspreiding van het virus”, aldus Van Gucht.

De viroloog gaf nog mee dat contactonderzoekers altijd zullen bellen met het nummer 02/214.19.19, of een sms zullen sturen met het nummer 8811.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen