Daling van afwezigheden op werk en raadplegingen bij huisarts bevestigen positieve trend

Archiefbeeld © BELGA

Twee nieuwe indicatoren - het absenteïsme op het werk en het aantal raadplegingen bij de huisarts wegens griepachtige symptomen - bevestigen dat België de corona-epidemie steeds beter onder controle krijgt. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de interfederale woordvoerders.

jvh

Tijdens de persconferentie van het crisiscentrum over de evolutie van de corona-epidemie, werden vrijdag twee nieuwe indicatoren geïntroduceerd. Er werd gekeken naar de afwezigheden op het werk bij 83.000 Belgische ambtenaren en naar het aantal raadplegingen bij de huisarts wegens griepachtige symptomen.

Uit de cijfers van het absenteïsme op werk wegens ziekte, blijkt dat het virus stevig op de terugweg is. “We zien dat er ergens rond medio maart een duidelijke piek was in het ziekteverzuim bij Belgische ambtenaren. Ondertussen is dat verdwenen en evolueert de curve nog steeds in de goede richting”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Intussen bevindt de curve zich min of meer op het niveau van 2018 en 2019. “Dat toont aan dat er op dit ogenblik niet meer mensen dan normaal ziek zijn.”

Ook het aantal raadplegingen voor griepachtige symptomen, die vergelijkbaar zijn met de symptomen van het coronavirus, kent een duidelijke afname. Eerder had het coronavirus nog voor een nieuwe piek gezorgd. “Momenteel zitten we ongeveer aan 89 raadplegingen per 100.000 inwoners voor griepachtige klachten bij de huisarts. Dat is een laag cijfer en het is nog verder aan het zakken.”

Die indicatoren zijn van belang omdat ze een vroeger signaal geven dan bijvoorbeeld de ziekenhuisopnames. Hospitalisaties vinden meestal pas een tweetal weken na de besmetting plaats. Het is de bedoeling om voortaan elke vrijdag een stand van zake te geven van de twee bijkomende indicatoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen