© BELGAIMAGE

Zorg voor chronische zieken kan jaarlijks bijna 4.000 euro per patiënt goedkoper

De zorg voor chronische zieken kan tot 3.860 euro per patiënt per jaar goedkoper, zo blijkt uit een studie van de UHasselt. “Een zogenaamd ‘geïntegreerd zorgmodel’ is goedkoper voor het gezondheidszorgbudget dan de zorg die vandaag standaard wordt aangeboden”, zegt professor Dominique Vandijck.

neac

De gigantische uitdagingen waarvoor onze gezondheidszorg staat, vereisen een sterker uitgebouwde eerstelijnszorg. “Het groeiende aantal mensen met een chronische aandoening, bijvoorbeeld, impliceert dat heel wat zorgactiviteiten verschuiven van het ziekenhuis naar de huisarts, thuisverpleegkundige, mantelzorger…”, zegt UHasselt-onderzoekster Melissa Desmedt.

Die verschuiving houdt mogelijke risico’s in voor de patiëntveiligheid. “Uit onderzoek bleek al dat medicatiefouten of onzorgvuldige communicatie tussen zorgverleners aan de basis liggen van vermijdbare incidenten met patiënten. Vooral patiënten die frequente medische opvolging nodig hebben, zoals chronisch zieken”, aldus Desmedt.

Precies daarom is een ‘geïntegreerd zorgmodel’ nodig – dat zorgverlening anders aanpakt, met meer integratie, coördinatie en communicatie tussen de zorgverleners. “Zo’n zorgmodel vertrekt vanuit de noden van de patiënt én overstijgt per definitie alle zorgdisciplines. Het gebruik van een elektronisch patiëntendossier, het begeleiden en sturen van de patiënt, samenwerken in netwerken en opleiding dragen bij tot een betere, geïntegreerde zorg”, klinkt het.

Bijna 4.000 euro goedkoper

Vanuit de zorg klinkt het vaak dat zo’n nieuwe manier van werken niet betaalbaar is, zeker niet in tijden van besparingen. Méér huisartsbezoeken, bijkomende behandelingen, de inzet van thuisverpleegkundigen, informatica… Het kost geld. De UHasselt ging met het onderzoek na wat de economische impact van een innovatief zorgmodel voor chronische zieken kan zijn. Ze vergelijkten daarvoor verschillende binnen- en buitenlandse studies.

De resultaten zijn bijzonder positief, zo blijkt uit de analyse. Professor Dominique Vandijck: “85% van de studies die wij raadpleegden, gaf aan dat méér integratie en coördinatie van zorg, waarbij de patiënt en de samenwerking tussen zorgverleners centraal staan, niet leidt tot méér zorg, maar wel tot betere zorg. De analyse toont een mogelijke kostenbesparing van maar liefst 3.860 euro per patiënt per jaar. Zo zijn er in vergelijking met de huidige zorgverlening minder onderzoeken nodig, minder raadplegingen bij de arts en is er een lager medicatiegebruik. Patiënten moeten ook minder vaak en minder snel opgenomen worden in het ziekenhuis. Wanneer je méér kwalitatieve zorg kan aanbieden zonder extra kosten, realiseer je dus meer waarde per geïnvesteerde euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer