Europese landen herdenken einde WOII in schaduw van coronavirus

© AFP

In verschillende Europese landen werd vrijdag stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa 75 jaar geleden. Onder meer bondskanselier Angela Merkel en president Frank-Walter Steinmeier waren in Berlijn bij de Duitse herdenking. Ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in ons land werd hulde gebracht. Grote plechtigheden die aanvankelijk op het programma stonden, werden meestal vervangen door een herdenking in kleine kring vanwege de coronacrisis.

De Tweede Wereldoorlog eindigde met de capitulatie van nazi-Duitsland op 8 mei 1945. “We hadden de hele wereld tot onze vijand gemaakt”, zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier vrijdag op een herdenking in Berlijn. De “Nooit meer!”, die de Duitsers na de oorlog aan elkaar hebben gezworen, betekende voor hen vooral “Nooit meer alleen!”, klonk het. “We moeten Europa bij elkaar houden. We moeten denken, voelen en handelen als Europeanen. Als we Europa niet bij elkaar houden, zelfs tijdens en na deze pandemie, zullen we ons 8 mei niet waardig bewijzen.”

“Wij Duitsers kunnen vandaag zeggen: Bevrijdingsdag is een dag van dankbaarheid”, zei hij.

© EPA-EFE

Telefoongesprek met Poetin

Terwijl in Duitsland op 8 mei de dag van de bevrijding wordt gevierd, viert Rusland zaterdag pas de dag van de overwinning van de Sovjet-Unie, omdat een nieuwe dag in Moskou al was aangebroken toen Duitsland had gecapituleerd. De Tweede Wereldoorlog maakte 27 miljoen slachtoffers in de Sovjet-Unie. Bondskanselier Angela Merkel en Russisch president Vladimir Poetin hielden vrijdag een telefoongesprek waarin ze het belang benadrukten van de herdenking van de bevrijding en ook dat van constructieve relaties tussen de landen. “Vandaag de dag zijn Rusland en Duitsland partners bij het oplossen van veel van de huidige internationale problemen”, aldus Poetin.

In het Verenigd Koninkrijk werd twee minuten stilte gehouden. Ook hier was van grote bijeenkomsten door de coronacrisis geen sprake. Prins Charles en Camilla leidden de ceremonie door onder andere een krans te leggen. Koningin Elizabeth zal vrijdagavond een toespraak geven. In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron vrijdagochtend eerst een krans neergelegd bij het standbeeld van generaal Charles de Gaulle om daarna door te rijden naar een herdenking zonder publiek aan de Arc de Triomphe waar hij symbolisch de “eeuwige vlam” weer deed opvlammen.

Graf van Onbekende Soldaat

In ons land hebben het koningspaar en premier Sophie Wilmès hulde gebracht aan het graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in hartje Brussel. Vrijdagavond vindt een herdenking plaats met minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin.

De Tweede Wereldoorlog kostte naar schatting 55 tot meer dan 60 miljoen mensen het leven, onder wie ongeveer 6 miljoen Joden.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen