Coronaspeurders beginnen vandaag aan contactonderzoek

© BELGA

Om de verspreiding van Covid-19 te vertragen, is het belangrijk om snel te weten wie besmet is en met wie die persoon onlangs contact had. Door contactopvolging kan ervoor gezorgd worden dat het coronavirus niet opnieuw kan opflakkeren. Vandaag, maandag, gaat daarom de operatie ‘contact tracing’ in ons land van start. Zo’n 2.000 ‘contactspeurders’, van wie 1.200 in Vlaanderen, moeten de contacten opsporen van zieken. 700 speurders gaan vandaag al aan de slag.

Deze methode voor contactopvolging is niet nieuw. Ze wordt wereldwijd gebruikt om de verspreiding te beperken van ziektes zoals meningitis of mazelen.

In het callcenter zullen 1.200 medewerkers vanaf vandaag contact opnemen met mensen die positief hebben getest op Covid-19 en met mensen met wie die in contact zijn geweest. Bedoeling is de verspreiding van het coronavirus op te volgen en te beperken. Het systeem wordt van belang om nieuwe besmettingshaarden snel in de kiem te smoren, wanneer de beperkende maatregelen gaandeweg worden opgeheven.

Problemen met de aanbesteding leidden aanvankelijk tot vertraging, maar uiteindelijk zullen de ziekenfondsen samen met callcentra en consultant KPMG dat contactonderzoek in goede banen leiden.

Het is mogelijk dat problemen opduiken, bijvoorbeeld met het onlineplatform dat door de federale overheid wordt aangeleverd. “Er is amper één week geweest om te proefdraaien. Dan kan er een en ander misgaan”, zei Johan Moonens vrijdag aan Belga. “De contact tracers hebben dan wel een basisopleiding gehad, maar het spreekt voor zich dat de routine en de feeling pas tijdens de praktijk van het opsporen van de contacten zullen groeien.”

Zo werkt het

Hoe verloopt de ‘contact tracing’? Het begint met de vaststelling dat je symptomen hebt zoals koorts, hoesten en kortademigheid. Dat wijst erop dat je besmet kan zijn met het coronavirus. Blijf in dat geval meteen thuis. Bel je huisarts en meld de symptomen die je op dat moment hebt.

Je huisarts zal het nodige advies geven en je telefoonnummer vragen. Probeer zelf al een lijstje te maken van de mensen met wie je de voorbije dagen contact hebt gehad. Je denkt hierbij het best aan de mensen die je tegenkwam vanaf twee dagen voordat je symptomen had (bijvoorbeeld je collega’s, een vriend of vriendin met wie je ging wandelen, je eigen gezinsleden, de postbode, enz.).

Je lijstje met contactpersonen bevat bij voorkeur hun naam, telefoonnummer, adres, geboortedatum en e-mailadres. Je huisarts verwittigt intussen de bevoegde instanties, zodat de contactopvolging snel kan opstarten.

Een medewerker van de overheid, een contact tracer, belt je vervolgens op. Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Hij of zij zal je vragen naar het lijstje met contactpersonen dat je opstelde. Je geeft hierbij nog wat extra informatie over jezelf om de situatie zo concreet mogelijk te kunnen inschatten: je geboortedatum, algemene gezondheidstoestand, beroep, contact met risicopersonen, enzovoort.

De informatie die je doorgeeft wordt enkel gebruikt om het nodige advies te kunnen geven aan je contactpersonen. Alleen de bevoegde dienst krijgt toegang tot je contactenlijst. Niet je werk, familie, school, politie, andere overheidsdiensten. De contactpersonen die op jouw lijstje staan krijgen jouw naam ook niet te horen als ze opgebeld worden. Je blijft anoniem.

De persoon die je contactpersonen opbelt is overigens verplicht tot geheimhouding. Je gegevens worden bewaard in een beveiligde databank van de overheid. De informatie die je doorgeeft wordt op geen enkel ogenblik gebruikt om na te gaan of je de maatregelen naleeft. Het wordt niet gedeeld met politie, justitie of andere controlediensten.

De medewerker van de overheid kan je op verschillende manieren contacteren. Dat kan via telefoon met het nummer 02/214.19.19, briefpost, e-mail en sms via het nummer 8811. Er wordt enkel via die nummers contact me je opgenomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen