© Daniel Rydzi

Zeer zeldzame kever gevonden op deur van woning op Antwerpse Zuid

Een vrijwilliger van Natuurpunt trof vorige week in de Verlatstraat op het Antwerpse Zuid een zeer zeldzame kever aan op een glazen deur van een woonhuis. De kever heeft voorlopig enkel een wetenschappelijke naam, anthaxia manca, en behoort tot de familie van de ‘prachtkevers’.

ph

De prachtkeversfamilie dankt haar naam aan de vele prachtig metaalgekleurde soorten, die weliswaar vooral in de tropen voorkomen. De Belgische soorten zijn wat bescheidener gekleurd, maar toch is Anthaxia manca een knappe soort. Je moet het wel van wat naderbij bekijken want het is maar een centimeter groot.

Koninklijk paleis

Prachtkevers zijn ook het materiaal dat kunstenaar Jan Fabre gebruikt voor vele van zijn kunstwerken (oa. de bekende kroonluchter en het plafond van de spiegelzaal in het koninklijk paleis). Volgens waarnemingen.be, de meldingssite van Natuurpunt, waren er tot nu toe twee bevestigde meldingen van deze soort in België, maar de site bestaat wel pas sinds 2008. Het gaat meteen om de meest noordelijke melding voor ons land en volgens de Europese meldingssite Observation.org, zelfs de meest noordelijke van heel Europa.

Prachtkevers zijn dan ook veelal warmteminnende, zuidelijk voorkomende soorten.Vroeger was deze prachtkever algemener. Dat de soort nu ook in Antwerpen is aangetroffen zou een hoopvol teken kunnen zijn van het feit dat ze misschien algemener wordt. Mogelijk is het één van de soorten die voordeel haalt uit de klimaatopwarming.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Dieren