Vroege toeloop op Action, Ikea en Primark maar algemene chaos blijft uit

Vanaf vandaag mogen alle winkels opnieuw de deuren openen, als daarvoor de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen zijn. Aan de Ikea in Anderlecht stonden deze morgen tientallen mensen aan te schuiven, en ook aan de deuren van verschillende Action-winkels en Primarks was het druk. Tegen de middag waren de meeste wachtrijen al flink geslonken.

avh, jca, ata

Geen totale overrompeling van de winkelstraten deze ochtend. Wel enkele specifieke ketens die heel wat bezoekers over de vloer kregen. Vooral warenhuis Action en kledingketen Primark zagen de wachtrijen voor hun filialen aanzwellen. Nog voor openingstijd stonden in de Gentse Langemunt meer dan vijftig ongeduldigen voor de populaire discountwinkel aan te schuiven.Ook in Antwerpen en Brussel was er een toeloop op de heropening van de Ierse keten. Op de Meir en in de Nieuwstraat kon ook sportketen JD Sports op heel wat belangstelling rekenen.

Maar niet enkel kledingwinkels zagen hun eerste klanten terug. Ook verschillende Action-filialen moesten het publiek temperen. Op de Elsensesteenweg in Brussel was het vanochtend drommen. Om 10 uur moest de politie zelfs even ingrijpen omdat de wachtrij te lang was geworden. Eenzelfde tafereel in Anderlecht waar de heropening van Ikea voor een kleine volkstoeloop zorgde. Nog voor openingstijd stonden al bijna zeshonderd meubelfans voor een gesloten deur te wachten. Hoewel niemand geweigerd werd, polsten ordediensten toch naar de reden van bezoek. Ook binnen was het een drukte van jewelste.

Gezellige drukte

Tegen de middag waren de meeste wachtrijen al flink geslonken en was het gezellig druk geworden in de grote winkelstraten. De meeste mensen nemen ook hun voorzorgen. Op verschillende plaatsen draagt een meerderheid van de klanten een mondmasker en ook handgel is voor velen binnen handbereik.

Heel wat winkels plaatsen ook dranghekken voor hun filiaal om het volk in goede banen te leiden. In de Brusselse Nieuwstraat moeten hekken het voetverkeer in twee gescheiden richtingen leiden. Ook verscherpte maatregelen moeten een verdere volkstoeloop vermijden. Volgens de regels mag niet meer dan één klant per tien vierkante meter winkelruimte binnen, worden bezoeken beperkt tot een maximum van dertig minuten en moet waar dan ook de afstand van anderhalve meter bewaard worden. Wanneer het te druk is, wordt aangeraden weer naar huis te gaan en inkopen op een rustiger moment te doen.

Weer naar de winkel, maar open is niet overal even open

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandaag gaan de meeste niet-voedingswinkels opnieuw open, al kunnen de omstandigheden sterk verschillen. Sommige winkels ontvangen klanten enkel op afspraak.