Direct naar artikelinhoud
Exitstrategie

Heropening winkels: rustig op de Meir, maar overrompeling aan Action, Primark en Ikea

Grote drukte aan de Action in Hannut.Beeld BELGA

De heropening van de winkels in ons land na acht weken lockdown zorgt her en der voor lange rijen. Vooral aan Action-winkels, Primark-filialen en vestigingen van Ikea ontstond er vanochtend drukte. Op andere plaatsen is het eerder rustig. 

Veel mensen stonden na acht weken lockdown duidelijk te trappelen om hun favoriete winkel weer te kunnen bezoeken. 

Aan de Action-winkel in het centrum van Aalst stond er al vroeg een lange rij van zeker 100 meter. “De eerste klanten stonden er al om 8 uur. Een uur voor we openden”, zegt het winkelpersoneel aan Het Laatste Nieuws. Er mogen maar 25 klanten tegelijk binnen, een veelvoud stond te wachten voor de deur. 

Video wordt geladen...

De mensen in de rij hebben allemaal hun eigen reden om op maandagochtend meteen naar de Action te hollen. “Het gaat bij mij echt om essentiële dingen. Ik ben net verhuisd en heb bestek, glazen en ander keukengerief nodig”, zegt Stephanie (27). “Dat ik daarvoor moet aanschuiven is niet zo erg. Vandaag heb ik niks beters te doen”, zegt ze.

Ook Judy (49) staat bij de wachtenden. “Ik heb enkele spulletjes echt nodig. Mijn dochter moet knutselen voor school en dus kom ik materiaal oppikken. Dat is iets dat niet kan wachten en ik had toch tijd.”

Veel klanten zijn kennelijk ook plastic handschoenen aan het inslaan. Ook om verf en decoratiemateriaal te kopen, wilden sommigen niet meer wachten.

Primark

Een gelijkaardige drukte is er aan sommige winkels van kledingketen Primark. Zo stond er voor openingstijd al een lange rij wachtenden aan de Primark in Brussel en in Gent. 

Twitter bericht wordt geladen...

En ook aan bepaalde vestigingen van Ikea is het aanschuiven geblazen. Op Twitter wordt onder meer melding gemaakt van lange rijen aan Ikea-vestigingen in Luik, Zaventem en Anderlecht. 

Twitter bericht wordt geladen...

In traditioneel erg drukke winkelstraten, zoals de Meir in Antwerpen, is er geen sprake van een totale overrompeling. Al staat ook in Antwerpen een lange file wachtenden aan de Primark en bij kledingketen Zara. De rij was het langst aan het filiaal van Action in de Stadsfeestzaal.

De Antwerpse politie patrouilleert om te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt. Dat schijnen de meesten ook te doen. “Het lijkt erop dat de heropening rustig op gang is gekomen”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. 

De sector had vandaag geen overrompeling verwacht, en de heropening verloopt voorlopig over het algemeen ook zonder veel problemen. De veiligheidsmaatregelen worden goed opgevolgd en klanten begrijpen waarom ze moeten wachten, meldt Comeos-woordvoerder Hans Cardyn.

In shoppingcenters is het minder druk. Mensen willen, na een lange tijd binnen te hebben gezeten, duidelijk buiten winkelen, meldt Cardyn. Opvallend is ook dat sommige winkels ervoor gekozen hebben om pas over een aantal dagen te openen. Dat is niet alleen het geval bij de baanwinkels, maar ook in de centrumsteden.

Modewinkels enthousiast

De modewinkels zijn tevreden dat ze na acht weken sluiting weer open kunnen. In Gent is er zeker geen overrompeling, het is rustig in de Veldstraat, maar sectororganisatie ModeUnie stelt vast dat er meer enthousiaste shoppers rondlopen dan op een doordeweekse maandagochtend vóór de coronaperiode.

“Mensen zijn uiteraard voorzichtig, maar toch enthousiast”, zegt Isolde Delanghe, directeur van ModeUnie. “Er is heel wat beweging, hier en daar is het zelfs even wachten aan de winkels. Er zijn ook veel mensen die vragen om op afspraak te komen. Dat toont dat mensen gewacht hebben om te kunnen shoppen.”

Het merendeel van de mensen volgt de raadgevingen van de Nationale Veiligheidsraad op en draagt een mondmasker. Echt ongedwongen winkelen voor het plezier gebeurt niet. Bij telefoniewinkel Orange laten veiligheidsmedewerkers met een gezichtsscherm klanten één voor één binnen. In alle winkels wordt het aantal klanten dat binnen is geteld en spoort het personeel iedereen die binnenkomt aan een handgel te gebruiken.

Van over de koppen lopen is er in de Veldstraat helemaal geen sprake. Mensen moeten er aan de rechterkant lopen. Dat is aangegeven met pijlen en de tekst ‘alle neuzen in deze richting’ op de grond. Stadswachten zijn opgetrommeld om erop toe te zien dat shoppers zich houden aan de looprichting. 

Mondmaskers verplicht in handelskernen van drie Brusselse gemeenten

In de Brusselse gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe is het voor de inwoners en bezoekers verplicht om mondmaskers te dragen in drukke handelskernen. Beide gemeenten volgen daarmee het voorbeeld van Etterbeek, waar vorige week al beslist werd om in drukke winkelstraten verplicht een mondmasker of sjaal die neus en mond bedekt, gedragen moet worden.

Het politiebesluit dat mondmaskers vanaf maandag 11 mei verplicht in de drukke handelsaders in Sint-Pieters-Woluwe werd maandagochtend goedgekeurd. Het geldt voor de wijken Stokkel en Sinte-Aleidis. Burgemeester Benoit Cerexhe (cdH) gelooft dat het te moeilijk is om de sociale afstand te respecteren in deze handelskernen.

“Het doel is om de klanten te verzekeren dat het op hygiënisch vlak veilig is om te winkelen en om ervoor te zorgen dat het risico op de verspreiding van COVID-19 beperkt is”, stelt Cerexhe.

In de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe zal het politiebesluit waarschijnlijk vanaf dinsdag 12 mei van kracht zijn. De invulling verschilt daar wel enigszins. Het verplicht dragen van een mondmasker of sjaaltje richt zich op de grotere winkels van 100 m2 en meer, waar er wel meerdere van zijn in het Woluwe Shopping Center.

“Het is in die winkels dat een probleem kan ontstaan voor het niet naleven van de sociale afstand. De uitbaters kunnen er niet op elk moment toezien dat iedereen voldoende afstand houdt”, verklaart burgemeester Olivier Maingain (DéfI).

De gemeente Etterbeek nam op 2 mei al de beslissing om een mondmasker te verplichten rond scholen en in drukke winkelstraten. De maatregel richt zich daar op belangrijke ‘winkeladers’ en drukke straten in de Jachtwijk, de Wijk Tongeren, de Jourdanwijk, de Eskadronwijk en de wijk Pervijze.